Petar Petković o izborima na severu KiM: Fijasko Kurtija i Osmani, od 45.095 ljudi, izašlo je i glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti 1Foto: Print screen Pink

Od ukupnog broja upisanih birača na severu Kosova, a to je 45.095 ljudi, izašlo je i glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM nakon zatvaranja biračkih mesta na izborima održanim u četiri opštine na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, to je 3,47 odsto glasova.

– Kada to upredimo sa izborima iz 2021. vidi se da je tada za Srpsku listu glasalo više od 10. 833 birača, a bilo je tada 1.056 albanskih glasova. Sada je u Severnoj Mitrovici glasalo 832 lica albanske nacionalnosti – naveo je on.

https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-na-severu-kosova-zatvorena-biralista-izlaznost-na-niovu-greske/

Kako je dodao, od ovih 13 lica srpske nacionalnosti koji su glasali dvoje je glasalo u Kosovskoj Mitrovici, 7 u Leposaviću, 4 u Zvečanu i nila u Zubinom Potoku.

Petković je uporedio glasanje 2021. i sada i za ostale opštine.

– Kada je reč o Leposaviću, 2021. za SL je glasalo je 9.065 birača, albanskih glasova bilo je 199, a sada samo 139 albanskih birača. U Zvečanu za SL bilo je 5.394 glasova, danas je na izborima glasalo 207 lica uglavnom Albanaca. U Zubinom Potoku 2021. glasalo je 3.225 ljudi i tada je bilo 259 albanskih glasova, a sada je glaslo 388 lica albanske nacinlanosti. Sve kad saberemo i uporedimo 2021. i 2023 ukupan broj srpskih glasova iznosio je 28.095 glasova a albanskih 2.015, a sada 1.566 lica albanske nacionalnosti – naveo je on.

https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-na-severu-kosova-zatvorena-biralista-izlaznost-na-niovu-greske/

Kako je zaključio, 449 Albanaca je glasalo sada manje.

– Ispada da nisu samo Srbi bojkotovali ove antidemokratske Kurtijeve izbore nego i Albanci – kazao je Petković.

On je ocenio je da to „potpuni fijasko“ premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija i Vjose Osmani.

– Pravi pobednik izbora je srpski narod, koji je potpuno bojkotovao ove izbore, jer ne želi okupaciju severa KiM. Ovo je poraz i onog dela međunarodne zajednice, koji je podržao Kurtija i rekao da će priznati rezultate. Sad želim da vidim predstavnike međunarodne zajednice kako će čestitati onima koji su glasali u kontejnerima – rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, obistinilo se ono što je sve vreme govreno a to je da Srbi ne žele da izađu na izbore.

On se zahvalio Srbima što su ostali mirni i u svojim kućama, ujedinjnei i uz predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Pokazali su Aljbinu Kurtiju da je to srspka zemlja i da će to ostati. Oni su poslali Kurtija u taj kontejner u koji je on heo da smesti srpski narod – naveo je on.

Poručio je da „ni makac nećemo ići dalje dok se ne formira Zajednica srpskih opština“ jer to traži Srpski narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari