Više od 45 odsto preletača na lokalu prišlo SNS 1Foto: FoNet Ministarsvo GSI Srbije

Dve godine od održanih lokalnih izbora u Srbiji zabeležno je oko 500 slučajeva stranačkog preletanja, čime je izmenjena izborna volja više od 60 000 građana.

Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prema istraživanja Crte, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji. Pre nekoliko dana naprednjaci su postali bogatiji za pet odbornika koji su u SNS prešli iz odborničke grupe „Jedinstvena Srbija – Ruska stranka – SNP“. Početkom novembra u Gadžinom Hanu četiri odbornika DSS, ali i svi članovi ove stranke kolektivno su prešli u SNS.

Miloš Jovanović, lider DSS, kaže za Danas da su odbornici u Gadžinom Hanu ovim nedostojnim činom prvenstven osramotili sebe i svoje porodice i da su nalik poturicama na svoja prezimena zauvek utisnuli žig političkog preletača.

„Preletači i politika otimanja odbornika još jedan je dokaz neophodnosti promene izbornog zakona, odnosno potrebe da građani Srbije ubuduće biraju kako lokalne, tako i republičke poslanike po imenu i prezimenu. Uvođenje većinskog izbornog sistema bi u potpunosti promenilo partitokratsku korumpiran političku scenu Srbije“, smatra Jovanović.

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, nije želeo da komentariše preletanje odbornika JS u redove koalicionog partnera, i da li to nekako može da utiče na koaliciju na republičkom nivou jer se, kako je naveo nalazi u dalekom Egiptu.

Umesto njega na to pitanje odgovorio je Zoran Perišič, funkcioner SNS iz Niša koji je decidirano rekao da se na republičkom nivou ništa ne menja. A Vojislav Vujić, poslanik i potpredsednik JS demantovao je da je Jedinstvena Srbija u Nišu ostala bez članova.

„Danas JS u Nišu ima 3495 članova i mi smo danas u nišavskom okrugu jači nego što smo ikada bili. To će se pokazati na lokalnim izborima u Doljevcu gde izlazimo samostalno“, navodi Vujić, demantujući tako bivšeg stranačkog kolegu i donedavno predsednika okružnog odbora JS, Nikolu Ilića, da Jedinstvena Srbija više ne postoji u Nišu. Inače, Ilićevo objašnjenje zbog čega petoro odbornika prešlo u SNS bilo je da je njihova najveća motivacija zapravo politika predsednika Aleksandra Vučića „koja na uspešan, hrabar i mudar način donosi rezultate na međunarodnom i domaćem planu“.

Nije prvi put da naprednjaci „otimaju“ odbornike koalicionim partnerima. Tako je bez odbornika u Nišu ostala Srpska narodna partija Nenada Popovića, kao i Pokret socijalista u Kovinu. Najviše odbornika u SNS je preletelo iz Nove Srbije Velimira Ilića, a preletanje je počelo dok su ove dve stranke bile u ljubavi. Inače, od ukupno zabeleženih 540 preletanja u 96 opština, 247 odbornika je prešlo u SNS.

CRTA, odnosno Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, tvrdi da su zabeleženi i slučajevi preletanja iz Srpske napredne stranke u druge stranke. U najvećoj meri to su bili slučajevi u gradovima i opštinama gde je SNS opozicija kao što su Šabac i Paraćin. U ovim opštinama su se odbornici Srpske napredne stranke pridružili vladajućoj većini. Takođe, krajem maja, deset odbornika u Blacu je napustilo SNS i formiralo novu odborničku grupu Napred za Blace. Iz SNS su, u poslednje dve godine, u druge stranke ili nezavisne odbornike prešla 32 odbornika.

„Opštine sa najviše preletača su – Brus i Stari grad sa po 22 preletača, Zaječar sa 21, Pančevo sa 20, Lapovo sa 15 i Paraćin, Knjaževac i Sombor sa po 14 preletača. Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji. Ima i slučajeva u kojima je cela odbornička grupa prelazila iz jedne u drugu u stranku, kao što se to desilo u Zaječaru, kada je pokret Boška Ničića „Zajedno za Krajinu“, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji građana, dobila dodatnih 7.358 glasova. Važno je da podsetimo, da je upravo Boško Ničić svoju kampanju temeljio na „političkom obračunu“ sa SNS“, navode istraživači CRTE i dodaju da se slična situacija dogodila u Brusu, kada su odbornici Nove Srbije takođe kolektivno preleteli u SNS, promenivši volju 5.211 birača. Interesantna situacija se dogodila i u Tutinu, gde SNS nije dobio ni jedno odborničko mesto. Međutim, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, SNS je dobio pozicije odlučivanja u tom mestu, iako bez odbornika.

Zabeleženi su i slučajevi preletanja kao što je napuštanje stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika. Ovaj trend je zabeležen u 97 slučajeva. Ovakve situacije zabeležene su, između ostalih, kada su odbornici SNS prešli u samostalne odbornike u Paraćinu, DS-a u Pančevu i Inđiji, kao i odvajanje odbornika „Dosta je bilo“ usled dešavanja sa ovim pokretom na republičkom nivou.

U poslednje dve godine zabeležni su i slučajevi da su pojedini odbornici promenili stranačku pripadnost i više od tri puta.

Na pitanje da li su danas preletači u Srbiji jači od birača Bojan Klačar, direktor Cesida kaže za Danas da su stranke jače od birača“, jer glasamo za zatvorene liste u jednoj izbornoj jedinici. Promena sistema, prema njegovim rečima, dugoročno bi osnažila birače i poveća odgovornost predstavnika, ali sama promena sistema ne bi preko noći otklonila preletače, jer je to dugotrajan posao.

„Promena izbornog sistema je neophodna iz više razloga, a među njima je taj da bi izabrani predstavnici morali da imaju veću odgovornost prema biračima kao i da birači dobiju mogućnost da nagrade dobre i kazne loše predstavnike“, zaključuje Klačar.

Đilas: Belić neće biti deo Saveza

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas demantovao je da će bivši funkcioner SNS i nekadašnji predsednik Opštine Alibunar Predrag Belić postati deo saveza. Đilas je reagovao na pisanja medija da nakon izbacivanja iz SNS-a, Predrag Belić planira da se učlani u Narodnu stranku, jednu od članica Saveza. „Jasno smo se i u našoj programskoj platformi založili za sprovođenje lustracije u svim oblastima društva. Od toga, kao i od definitivne promene, ne samo vlasti nego i sistema koji je uspostavljen u Srbiji, nećemo odustati. Zato mogu da garantujem svim građanima koji su već više od šest godina žrtve ove vlasti, da ljudi koji su taj režim do juče uspostavljali neće ni na koji način biti deo Saveza za Srbiju“, naveo je Đilas za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari