Od 27 žalbi opozicije Viši sud u Nišu do sada usvojio 21 žalbu 1Foto: Izborni štab koalicije GG 'Niš, naš grad' i Novog lica Srbije

Od 27 žalbi koje je Gradska izborna komisija (GIK) dostavila Višem sudu u Nišu, do danas do 15 časova rešena je 21 žalba, rekla je agenciji Beta portparolka Višeg suda Emilija Stošić.

„U svim predmetima u kojima su donete odluke, usvojene su žalbe i poništena su rešenja Gradske izborne komisije“, kazala je Stošić.

Prema njenim rečima, dalje postupanje Gradske izborne komisije biće u skladu sa odredbom člana 87. stav 5 Zakona o lokalnim izborima.

Članica pravnog tima koalicije „Biramo Niš“ Dragana Milutinović kazala je za agenciju Beta da je Viši sud vratio na ponovno razmatranje GIK-u prigovore koje su članovi Gradske izborne komisije odbacili kao nerazumljive.

„Među našim žalbama koje je Viši sud usvojio nalaze se i naše žalbe na rešenja GIK-a za biračka mesta 10 i 18 u opštini Medijana. Na tim mestima napravljene su najveće nepravilnosti i sada će GIK njih morati ponovo da razmatra“, izjavila je Milutinović.

Ona je podsetila da na biračkom mestu broj 18 glasači ;koji su glasali van biračkog mesta nisu koristili formulare koji su bili propisani zakonom, niti su ti glasovi bili zaštićeni markicom koja treba da garantuje zaštićenost podataka, dok je na biračkom mestu broj 10 zapisnik falsifikovan.

Prema njenim rečima, GIK ima rok od 10 dana da razmotri ponovo prigovore i odluči o njima, a opozicija ima zakonsko pravo da uloži žalbe Višem sudu i na nova rešenja.

Milutinović je kazala da je GIK do sada donela rešenja o ponavljanju opštinskih izbora na tri biračka mesta, dok nije doneto rešenje o ponavljanju gradskih izbora ni na jednom biračkom mestu.

Predstavnici koalicije „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, pokreta „Kreni promeni“ i koalicije „Ujedinjeni – Nada za Niš“, insistiraju da izbori budu ponovljeni na biračkim mestima 10 i 18 u Medijani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari