Visković o susretu Vučića i El Sisija: Prodaja oružja sastavni deo odnosa u svetu, bilo bi i te kako korisno ako možemo da izvezemo nešto u Egipat 1Foto: Beta/Amir Hamzagić; FoNet/Ognjen Stevanović

Dobro je što se obnavlja saradnja Srbije i Egipta, koja je bila na veoma visokom nivou u vreme bivše Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih, pa nekako zamrla tokom ratova na ovim prostorima. Sa Egiptom smo, osim u oblastima industrije, imali i dobru vojnu saradnju i verujem da je ova poseta pokušaj da se to obnovi“, naveo je za Danas Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

Kao bivši diplomata i profesor FPN, Visković podseća da je prvi susret Tita i Nasera 1954. godine bio veoma značajan, kako za dvojicu lidera i razvoj njihovog prijateljstva, tako i za saradnju tadašnje Jugoslavije i Egipta.

– Jugoslavija je u nekoliko situacija umnogome uticala na događaje vezane za Egipat – od intervencije Francuske i Velike Britanije ’56. godine preko Izraela, pa ’67. godine kada je Izrael napao Egipat a mi dozvolili, jedini put do tada, da preko našeg vazdušnog prostora strani vojni avioni nose pomoć Egiptu. ’73. godine kada se nešto slično ponovilo, i u svim kritičnim situacijama imali smo zaista zajedničke stavove, naglašava on.

Profesor dodaje da izmešu Jugoslavije i Egipta nije bilo „konkurentskog“ nadmetanja za lidersku poziciju u okviru Pokreta nesvrstanih, kao što je bio slučaj recimo između SFRJ i Indije, već se sa Egiptom jačala i direktna, bilateralna saradnja u raznim oblastima.

– Sa Egiptom smo imali direktnu industrijsku saradnju u proizvodnji traktora IMT i u proizvodnji automobila – Zastavin „Stojadin“ bio je veoma zastupljen u voznom parku Egipta. To je ostavilo traga ali ratovi na prostoru bivše Jugoslavije su nas udaljili, sada se očito shvatilo da postoji potreba i želja da se sarađuje – objašnjava Visković.

On dodaje da bi danas ta razmena posebno mogla da se jača u oblasti vojne saradnje.

– Mi smo uvek imali jaku vojnu saradnju sa Egiptom, izgleda da će i ova poseta biti pokušaj da se to na neki način obnovi. To se kod nas smatra nepopularnom temom, ali prodaja oružja je sastavni deo odnosa u svetu i bilo bi i te kako korisno ako možemo da izvezemo nešto u Egipat, naveo je Visković.

O ovome je govorio i sam Vučić kada je rekao da će gosta odvesti i na vojnu vežbu i predstavljanje našeg naoružanja, i sam naglašavajući da uprkos tome što je to kod nas nepopularna tema, otvoreno iznosi nadu da se može razvijati vojno-tehnička saradnja sa ovom državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari