Visković: Vučićeva pobeda smiruje tenzije 1Foto:DOMENIC AQUILINA/EPA

Susret Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera, održava se večeras, a jedna od važnijih tema njihovog razgovora je kriza u kompaniji Agrokor.

Kako su za Danas preneli izvori iz najbližeg okruženja premijera Srbije, planirano je da Vučić i Plenković pronađu rešenje problema za ovu hrvatsku firmu, s obzirom na to da se kriza proširila na gotovo ceo region.

Inače, premijer Srbije je danas dans dan nakon pobede na predsedničkim izborima, otputovao u Mostar. U noći izborne pobede najavio je put u Mostar rečima da će to biti važan dan za sve u regionu.

U Mostar je osim hrvatskog i srpskog premijera doputovao i crnogorski – Filip Vujanović. Sva trojica će, prema najavama, imati odvojene sastanke sa hrvatskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, a tema koja će, svakako, dominirati svim razgovorima najviših državnih zvaničnika jesu politički i bezbednosni odnosi u regionu. O njihovoj narušenosti svedoče skorašnji događaji u vezi sa krizom odnosa predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa vlastima u Sarajevu, nakon referenduma o Danu RS, kao i podnošenje zahteva za revizijom tužbe za genocid protiv Srbije Međunarodnom sudu u Hagu od strane bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.

– Očekujem smirivanje prilika u regionu nakon okončanja izbornog ciklusa u Srbiji i pobede Aleksandra Vučića – komentar je Ive Viskovića, profesora Fakulteta političkih nauka, na pitanje Danasa šta se može očekivati od Vučićeve pobede na izborima. Sagovornik Danasa napominje da je dosadašnje političko iskustvo pokazalo da nakon izbornih procesa dolazi do „smirivanja tla“.

– Kao i posle zemljotresa, tako i posle izbora u Srbiji dolazi do smirivanja tla. Izbori i kampanje su uvek izazov da se kaže koja reč ili koji komentar više, ono što se inače ne bi reklo. Zato sada, kada je sve gotovo, očekujem i stabilizaciju prilika u regionu. Tu mislim i na okolnost u kojoj je Vučić odneo ubedljivu pobedu, pa više niko ne može da mu osporava legitimitet vlasti. Dakle, njegova pobeda se mora priznati, sviđalo se to nekome ili ne – napominje Ivo Visković za naš list.

On smatra da je Vučić svestan da su regionalni odnosi ključni za napredak i razvoj društva, kao i evropskih integracija, pa u skladu sa tim verovanjem – pretpostavlja da će se Vučić truditi da napravi stvarni pomak u tim relacijama.

– Očekujem sada pokušaj da se naprave stvarni i praktični pomaci, umesto praznih reči i fraza – ističe Visković.

Prema rečima našeg sagovornika, putovanje u Mostar i susret sa regionalnim liderima ima ogroman značaj.

– Da ne govorimo koliko je to Srbiji važno u ekonomskom smislu, jer je trgovina najrazvijenija upravo u regionu. Susret sa Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva BiH, jako je dobra prilika u odnosu na sve one druge u kojima se akcenat stavlja na razvoj odnosa sa Miloradom Dodikom, predsednikom RS. Takođe, susret sa hrvatskim premijerom Plenkovićem je isto jako važan, jer je očigledno da je neophodno da se ključni problemi reše najpre na najvišem nivou. Nadam se da bi ovo moglo da utiče i na druge regionalne lidere, da smanje provokacije, odnosno da i srpski zvaničnici ne nasedaju. Tu ne mislim na Vučića, jer on to ni ne radi – zaključuje Ivo Visković za Danas. Povod za okupljanje je svečano otvaranje Međunarodnog sajma privrede, koji se godinama unazad održava u Mostaru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari