Vitalij Kličko: Navodni citat o Srbiji i Albaniji nije moj, novinari treba da traže dokaze pre nego kopiraju vest 1Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko oglasio se na Fejsbuk profilu sa demantom da je izjavio da će Ukrajinci biti oslobođeni od Rusije „kao što su Albanci oslobođeni od Srbije“.

„Prijatelji! Neki strani onlajn mediji, uključujući i ruske, su dalje širili moj navodni „citat“ o Srbiji i Albaniji.

Nisam komentarisao. I pre nego što prekopiraju ovu navodnu informaciju i nešto citiraju, novinari treba da traže audio ili video potvrdu takve ekskluzive“, napisao je gradonačelnik.

 

Ranije danas, Kličkov tim prokomentarisao je navode da se desila sporna izjava.

„Spremamo zvanično saopštenje o ovoj besmislici. Uskoro ćemo se oglasiti“, kratko su prokomentarisali iz tima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička za Nova.rs povodom navoda albanskog medija iz Švajcarske da je bivši bokser rekao da „se Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora“.

Povodom ove navodne izjave, oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, izjavivši da kada bi bivši ukrajinski bokser i aktuelni gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko znao bilo šta o istoriji, znao bi da je Kosovo i Metohija (KiM) deo Srbije i da nije moguće okupirati sopstvenu zemlju.

Ranije, Ambasada Ukrajine u Beogradu kazala je da ne može da potvrdi ili demantuje razgovor ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek.

„Moramo da istaknemo da Vitalij Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine, ima Ustavom Ukrajine garantovano pravo na slobodu misli i govora, na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja. Istovremeno, gradonačelnik Kijeva, lider opozicione stranke, nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike“, saopštila je ambasada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari