vitalij klicko davosFoto: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Ambasada ne može da potvrdi ili demantuje razgovor ili njegov sadržaj koji je izazvao određeni odjek, saopštila je danas Ambasada Ukrajine u Beogradu.

„Moramo da istaknemo da Vitalij Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine, ima Ustavom Ukrajine garantovano pravo na slobodu misli i govora, na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja. Istovremeno, gradonačelnik Kijeva, lider opozicione stranke, nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike“, saopštila je ambasada.

Oni su ponovili da je dobro poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

„Zbog toga je Ambasada neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji koji očigledno poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu. Istovremeno želimo uveriti naše prijatelje, koji podržavaju Ukrajinu u ovom teškom trenutku i koji nisu zaboravili podršku ukrajinskog naroda u svim teškim trenucima za Srbiju, da se ne brinu“, poručili su oni.

Ambasada, kako su dodali, mora da konstatuje i da ova situacija odražava i izuzetno nizak nivo kontakata između gradova partnera Kijeva i Beograda.

„Sa svoje strane, želimo još jednom da skrenemo pažnju svima onima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije „Z“, kao i na prisustvo istog na mnogim zidovina beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstava simbol ruske agresije i ima značenje „ubij Ukrajinca““, naveli su oni.

Oni su naveli da su sigurni da zajedno imamo na čemu da radimo kako bismo podigli nivo naših odnosa i solidarnosti u mnogim oblastima.a

Podsećamo, kako su juče mediji preneli, Vladimir Kličko je navodno izjavio da se „Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora“.

Na tu izjavu reagovali su političari iz Srbije, a ministar policije Aleksandar Vulin rekao je „ono što Kličko priznaje Albancima u Srbiji, moraće da prizna i Rusima u Ukrajini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari