Vjosa Osmani: Kosovo aplicira za članstvo u EU 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na panelu Potsdamu da će Kosovo aplicirati za članstvo u Evropskoj uniji tokom predsedavanja Češke, prenosi portal Kossev.

Osmani je rekla da je Kosovo napredna zemlja, „svetionik nade“ i slučaj sui generis, čiji je status rešen „nepovratno i jednom zauvek“, da je to nepovratna realnost i da je kao konstitutivna jedinica bivše države izašla disolucijom, a ne secisijom, čiju je nezavisnost potvrdio Međunarodni sud pravde.

„Sada pokušavamo da nateramo Srbiju da primeni to što je potpisala. Na primer, pitanje električne energije, ličnih karata, registarskih tablica, jer se Srbija sa tim sama složila da to prizna. Međutim, kada to pokušamo da primenimo, pogodite šta – opet – oni doteraju tenkove na granice“, rekla je Osmani.

Kako je rekla, Rusija je zemlja koja veruje da može da govori drugima koliko nezavisni i suvereni mogu da budu, kako drugi treba da iskažu svoju volju kada odlučuju o međunarodnim organizacija i slično i da je „isto i sa Srbijom“.

„Oni potpuno istim očima gledaju ne samo na Kosovo već i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. praktično, oni veruju da oni treba da odlučuju o našoj sudbini pošto su počinili genocid nad našim narodom“, rekla je Osmani.

Ona je rekla da se Srbija nikada nije izvinila, niti pokazala kajanje, niti izvela počinioce pred lice pravde i da i dalje postoje bezbrojne masovne grobnice širom Srbije u kojima su lica nestala sa Kosova, BiH i iz Hrvatske.

Osmani je rekla da ono što se dešava na severu Kosova nije „samo svađa između dve države“, već to treba sagledati u geopolitičkom kontekstu apsolutnog ruskog uricaja na Srbiju.

„To je nesreća za sve nas u regionu, da se naš sused pretvorio u ruski proksi i da sprovodi ruske namere da destabilizuje Zapadni Balkan, jer se destabilizacijom Zapadnog Balkana oni bore protiv sistema koji je zasnovan na vrednostima, a to su Evropska unija i NATO. Boreći se protiv nas, oni se bore protiv svih vas“, rekla je Osmani.

Ona je ocenila je da je Zapad previše blag prema Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari