Vjosa Osmani: Srbija šalje oružje na Kosovo i obučava pripadnike ilegalnih struktura 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Kosovska predsednica Vjosa Osmani optužila je Srbiju da šalje oružje na Kosovo i obučava pripadnike ilegalnih struktura u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na severu, prenosi Kos data na svom profilu na društvenoj mređi Iks.

Osmani je navela  da predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprovodi Putinove planove da destabilizuje Zapadni Balkan.

Na snimku koji je objavio Kos data, Osmani, kako se tvrdi, kaže da dijalog Beograda i Prištine nije pogoršan zbog situacije na severu Kosova.

„Srbija je ta koja pogoršava situaciju u regionu konstantnim napadima protiv Kosova. Ne prođe nedelja a da neko iz Srbije ne uperi oružje na nekog iz kosovske policije koja je na teritoriji Kosova. Precizno ispunjavajući Putinov plan za Ukrajinu iz 2014, Vučić i Srbija hoće da destabilizuju ceo Zapadni Blakan napadajući vrednosti i vrednosni sistem na kojem počivaju EU i NATO. Moramo videti širu sliku, koja je veća od razvoja situacije u zemlji ili regionu. Zato šta god se dešavalo na severu, imajte na umu da Srbija konstantno ilegalno doprema oružje na Kosovo. Srbija konstantno obučava pripadnike ilegalnih struktura kako bi mogli da prave probleme s ilegelnim oružjem donetim na sever. Stalno se zastrašuju i napadaju Srbi koji žive na severu. To je stalno dovođenje međunarodnih kriminalnih grupa na sever. To je izazov za ceo region, sa kojim sve demokratske zemlje treba zajedno da se bave. Ne smemo dozvoliti Vučiču da primenjuje Putinov plan na Zapadnom Balkanu“, zaključila je Osmani koja se bila u poseti Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari