VJT Novi Sad: Provera više krivičnih prijava u vezi sa kršenjem zakona povodom izbora 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Više javno tužilaštvo (VJT) u Novom Sadu saopštilo je danas da će javna tužilaštva, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima, održanim 17. decembra 2023. godine i „doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom“.

Kako se precizira u saopštenju, VJT u Novom Sadu je dobilo više krivičnih prijava koje se odnose na kršenje zakona tokom izbornog procesa, između ostalog više prijava od strane građana za „navodnu kupovinu glasova u Veterniku, u Kovilju, kao i u Ljuboviji“.

„Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora sa podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima, te naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava“, navodi se u saopštenju.

Takođe, u saopštenju se dodaje da je dežurni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Novom Sadu obavešten od strane Policijske uprave u Novom Sadu o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu i sa više biračkih mesta u Novom Sadu.

„Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora, te da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja“, precizira se.

VJT saopštava i da je nakon izbora Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu dostavljena krivična prijava podnosioca G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Takođe, istom odeljenju dostavljene su i dve krivične prijave iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem, a u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, Šabac, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

„Najzad, dana 18. decembra 2023. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja iz člana 155 stav 2 Krivičnog zakonika, u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću prave lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore“, precizira se u saopštenju.

Iz VJT ističu i da je dežurni javni tužilac OJT u Novom Sadu događaj u kojem je aktivistkinja Srpske napredne stranke T. S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri NN maskirana lica, pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugrožavanje sigurnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari