Vlada Kosova odlučila da nastavi eksproprijaciju zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, Petković kaže Kurti želi rat 1Foto: Printskrin/Sajt Vlade Kosova

Vlada Kosova usvojila je na današnjoj sednici Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok neophodnih za „sprovođenje projekta od javnog interesa“, objavio je Radio KiM, navodeći da je ministar za povratak Nenad Rašić bio uzdržan.

Nacrt odluke o eksproprijaciji, na osnovu koje bi uskoro trebalo da počne procena imovine u tim opštinama, obrazložio je zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Avni Zogijani.

Odeljenje za eksproprijaciju konstatovalo je da su zadovoljene pravne odredbe i da je odlučeno da se procesuira u Vladi Kosovo preliminarni predlog odluke kojim se odobrava zakonitost procesa eksproprijacije u javnom interesu nepokretnosti koje su potrebne za realizaciju infrastruktukturnih projekata u javnom interesu za te katastarske zone.

Za realizaciju tog projekta potrebno je da se obavi procedura eksproprijacije, procena imovine za sve vlasnike koji su evidentirani u tabelama eksproprijacije, naveo je Zogijani.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti, odlukom Vlade da se nastavi eksproprijacija srpske zemlje u opštinama Leposavić i Zubin Potok, povukao novi potez u cilju destabilizacije prilika ne terenu i po ko zna koji put pokazao da želi sukobe i rat.

Očigledno je da Kurti ne haje za smirivanje tenzija, dijalog i normalizaciju odnosa, već novim institucionalnim pritiscima i pretnjama po ostanak i opstanak srpskog naroda, želi da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta, navodi se u pisanoj izjavi Petkovića.

Usvajanjem jednostrane, protivpravne i nelegalne odluke o eksproprijaciji srpske zemlje u Leposaviću i Zubinom Potoku, ukazuje Petković, Kurti nastavlja otimačinu zemlje srpskih domaćina, kako bi na njoj bespravno gradio vojne i policijske baze i utvrđenja na severu Kosova i Metohije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, zajedno sa predstavnicima na terenu, narodom, pravnim zastupnicima, civilnim sektorom nastaviće da se bori za legitimne interese srpskog naroda, najavio je Petković.

On je naveo da će o novom jednostranom i protivpravnom potezu biti obavešteni svi relevantni međunarodni predstavnici i misije koje deluju na prostoru Kosova i Metohije, kao i posrednik u dijalogu Miroslav Lajčaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari