Vlada Kosova pozdravila pismo međunarodnih zvaničnika kojim se traži oštriji odnos prema Srbiji 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova pozdravila je pismo međunarodnih zvaničnika koji su zatražili od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije da budu oštriji prema Srbiji u vezi sa eskalacijom sukoba Beograda i Prištine.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu je u izjavi za prištinsku agenciju Telegrafi rekao da pozdravljaja pismo i da se zahvaljuje međunarodnim političarima na interesovanju za Kosovo.

„Pozdravljamo pismo i zahvaljujemo se predsednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Ališi Kerns, senatoru Bobu Menendezu, američkim kongresmenima Toresu i Titusu, predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Majklu Rotu i svakom od poslanika i predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku prijateljskih zemalja, uključujući i Ukrajinu, zbog njihovog interesa za Kosovo, njihove podrške za nas, ali i njihove posvećenosti da u ovom pismu istaknu uzroke i pokretače situacija na severu naše zemlje“, rekao je on.

Dodao je da Vlada Kosova ostaje posvećena potpunoj deeskalaciji situacije na severu.

„Ostajemo posvećeni potpunoj deeskalaciji situacije na severu, budni na svaki potencijal ponovne eskalacije i lojalni zakonitosti i ustavnosti“, kazao je Krieziu.

Inače, u pismu političara nekoliko zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad meko pristupa Beogradu.

„Kosovo se suočilo sa značajnim posledicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u njihove kancelarije na severu Kosova. Kosovo bi trebalo da koordinira sa KFOR-om u budućnosti kako bi sprečilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska koji je izvršen na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeh da oni budu pozvani na odgovornost za napade na KFOR naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih žarišta“, navodi se u pismu koje je dostavljeno visokom predstavniku EU za spoljne poslove Žozefu Borelu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.

Zbog nedavnih događaja u opštinama na severu Kosova, Evropska unija je uvela mere (sankcije) samo za Kosovo.

Vlada Kosova je pre nekoliko dana zatražila od Evropske unije da ukine kaznene mere prema Kosovu, nakon dodatnog smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari