Vlada Srbije o vojsci Kosova: Grubo kršenje principa međunarodnog prava 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Vlada Srbije, na današnjoj sednici, najoštrije je osudila odluku Prištine koja vodi ka transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. vojsku Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, ova odluka Prištine izaziva veliku zabrinutost i predstavlja grubo kršenje principa međunarodnog prava, a pre svega Rezolucije 1244 SB UN. Ta odluka, ističu, je u suprotnosti i sa tzv. Ustavom koje su Privremene institucije samouprave u Prištini same pisale i usvojile, što je svojevrstan apsurd i dokaz da Priština, pored međunarodnih sporazuma, ne poštuje ni sopstvene norme.

Vlada Srbije će nastaviti da ukazuje svim međunarodnim akterima na potpuno ignorisanje principa međunarodnog prava od strane Prištine, koje je bilo očigledno još nakon potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, od kada Priština nije apsolutno ništa uradila na njegovoj implementaciji, zatim nizom upada sa dugim cevima na sever Kosova i Metohije i maltretiranja Srba na KiM, a onda dodatno eskaliralo početkom novembra donošenjem odluke o uvođenju taksi prvo od 10 odsto, a onda i od 100 odsto, na proizvode iz Srbije i BiH, čime se direktno i nedvosmisleno krši i CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u saopštenju. Čin transformacije KSB u tzv. „Vojsku Kosova“ je samo najnoviji drastičan pokazatelj koliko su jednostrani potezi Prištine u suprotnosti sa osnovnim vrednostima demokratskih društava.

Kako se ističe u saopštenju, ovo je takođe i do sada najveća pretnja Prištine regionalnom miru.

Vlada Srbije, zajedno sa predsednikom Srbije, kontinuirano prati situaciju u našoj južnoj pokrajini i sve dalje odluke će donositi u konsultacijama i zajedno sa predsednikom Republike.

Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir i stabilnost u celom regionu i sve naše aktivnosti biće usmerene na njihovo očuvanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari