Odmah nakon što Evropski savet, kako se očekuje, na današnjem zasedanju usvoji konačnu verziju pregovaračkog okvira za Srbiju, taj dokument će biti prosleđen vladi u Beogradu, koja će odlučivati da li će biti dostupan javnosti ili ne, saznaje Danas.

Prema rečima visokog zvaničnika EU, Vlada Srbije je instanca koja donosi odluku da li će okvir za pregovore o pristupanju biti javni ili tajni dokument i Brisel tu niti može niti želi da se meša. Ipak, sagovornik Danasa ukazuje na to da je Vlada Crne Gore objavila pregovarački okvir na svom internet sajtu i to navodi kao primer „transparentnosti“.

Visoki zvaničnik EU s kojim smo razgovarali je istakao i da je isključivo na srpskim vlastima da odrede stepen javnosti informacija iz celokupnog pregovaračkog procesa, uključujući „skrininge“ koji su u toku. On je odbacio spekulacije o tome da Evropska komisija zahteva da izvesni podaci ostanu tajni, pri čemu je naglasio da je sve to u nadležnosti Vlade Srbije i njenih relevantnih organa, a da EK nema ništa s tim.

Šefovi država ili vlada zemalja članica EU, okupljeni u Evropskom savetu, počeli se juče u poslepodnevnim satima dvodnevni samit na kojem će, između ostalog, biti preciziran datum formalnog početka pristupnih pregovora sa Srbijom. Očekuje se da će Evropski savet danas odrediti 21. januar kao datum prve međuvladine konferencije, kao što je najavljeno u utorak uveče, nakon zasedanja Saveta EU. Prema rečima evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje EU, informisali su ga da je njihov plan da to bude 21. januar.

Diplomatski izvori u Briselu naveli su da se ne očekuje rasprava o početku pregovora sa Srbijom, već samo potvrda odluke šefova spoljnih poslova EU. U tom kontekstu, podsetili su na izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel da je Srbija zaslužila da počne pregovore narednog meseca.

Predsednik Slovačke Robert Fico rekao je juče novinarima u Briselu da je Slovačka oduvek podržavala evropsku integraciju Srbije. Premijer Hrvatske Zoran Milanović kazao je da njegova država želi da bude „partner, a ne mentor Srbiji“ u procesu evropske integracije. „Srbija pripada EU. Prosperitetno i stabilno okruženje je u nacionalnom interesu Hrvatske“, istakao je Milanović.

Pregovarački tim

Šefica državnog tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević najavila je da će uži pregovarački tim biti sastavljen do prve međuvladine konferencije 21. januara. „Tim neće biti prevelik, imamo mogućnost da u njemu bude do 20 ljudi, ali verovatno će zbog mera štednje i organizacije biti upola manje ljudi koji će zajedno sa mnom koordinirati proces“, rekla je Miščevićeva za RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari