Vladeta Janković: Britanska kraljica nije odobravala NATO bombardovanje SRJ 1999. 1Foto: Shutterstock/Joseph Sohm; Foto: Printscreen/N1

Vladeta Janković, bivši ambasador Savezne Republike Jugoslavije u Londonu, izjavio je za N1 da je do njega, iz neslužbenih izvora, svojevremeno doprla informacija da britanska kraljica Elizabeta Druga nije odobravala NATO bombardovanje SRJ 1999. godine.

Janković je u Novom danu TV N1 podsetio da se kraljica nije mešala u unutrašnju politiku, ali da jeste imala političke stavove koje nije iznosila direktno.

„Pomenuto je da je bila protiv Blereove politike u Avganistanu, a naročito u Iraku. Izvor je neslužben, ali je do mene doprlo da nije odobravalo NATO bombardovanje naše zemlje 1999“, rekao je bivši ambasador SRJ.

Podsetio je i na Titovu posetu Londonu 1952, u doba kriznih odnosa Jugoslavije sa SSSR, kada je, kako je kazao, toplo primljen od kraljice Elizabete Druge.

„Njena poseta Jugoslaviji 1972, takođe je događaj prvog reda. Ona je te odnose održavala u vrlo dobroj ravnoteži. Britanska politika poslednjih decenija, a pogotovo od kad je krenuo raspad Jugoslavije, to je druga priča, ali pre toga, pogotovo kad je Jugoslavija u pitanju, ona je imala iskrenih simpatija na ono što je naša zemlja bila u to doba“, ukazao je Janković.

Ocenio je i da je prosto nemoguće da će Elizabetin naslednik, kralj Čarls Treći, biti voljen kao što je ona bila, ali je uveren da će novi britanski monarh biti na visini svoje dužnosti.

„Imao sam priliku u više mahova da dođem u kontakt s njim, bio je vezan za Svetu Goru. Razgovarali smo prilikom njegove poslednje posete o pomoći Hilandaru. On je pogomao obnovu Hilandara posle požara“, istakao je Janković i dodao da kralj Čarls ima „jaku sklonost prema pravoslavlju“.

„Njegov otac je prešao iz pravoslavlja u anglikansku veru da bi se oženio njegovom majkom. On često odlazi na Svetu Goru, ima simpatiju ne samo za pravoslavlje, nego i za našu zemlju i naš narod. Za nas je to dobra vest. Verujem da će kralj Čarls Treći biti dostojan naslednik svoje majke“, ocenio je za N1.

Smrt kraljice Elizabete Druge, prema Jankovićevoj oceni, u izvesnom smislu jeste kraj jedne ere, ali ne i britanske monarhije.

Dovodi u pitanje i podatak da je franciski kralj Luj XIV duže vladao od kraljice Elizabete, jer je, kako je podsetio, na preso došao sa samo četiri godine i dug period je bio pod regentima, dok je britanska kraljica na presto stupila kao zrela žena i zaista vladala 70 godina.

Kraljica Elizabeta je, kako je podsetio, stupila na presto u još uvek Britanskom carstvu, imperiji u kojoj Sunce nikad ne zralazi, i „bez ikakve zle volje“ je pustila da se na miran i prijateljski način raziđe taj imperijalni kontekst.

„Ona je uvek bila u tim stvarima krajnje tolerantna i razumna“, rekao je Janković navodeći da su osobine kraljice bile zdrav razum, pribranost, staloženost, dalekovidost, ubedljivi mir i unutrašnja ravnoteža kojom je zračila.

Podsetimo, kraljica Elizabeta Druga preminula je juče u 97. godini, nakon što je bila pod medicinskim nadzorom u njenom zamku Balmoral u Škotskoj. Bila je monarh Velike Britanije i 14 drugih kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Na presto je stupila 6. februara 1952, a svečano krunisanje, naredne godine, prvo je koje je prenosila televizija.

Njen sin Čarls Treći postao je novi kralj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari