Vladičin Han bastion naprednjaka sa dva opoziciona narodna poslanika u Skupštini Srbije 1Vladičin Han varoš na Južnoj Moravi. Foto: V.R. Danas

U u četiri od sedam opština Pčinjskog okruga apsolutnu vlast već celu deceniju drži SNS. Sem Bujanovca, Preševa i Surdulice naprednjaci samouvereno vladaju na lokalu u Bosilegradu, Vranju, Trgovištu i Vladičinom Hanu. Predstavnika opozicionih partija u lokalnim skupštinama gotovo da nema. Ali, da paradoks bude kompletan od sedam poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije njih četvorica su iz redova opozicionih partija sa juga Srbije. Iz Vladičinog Hana čak dvojica.

U istoriji parlamentarnog višestranačja nikada nije zabeleženo da iz jedne tako male opštine kakav je Vladičin Han sa oko 26.000 stanovnika u Skupštini Srbije imaju dva poslanika. Ovoga puta to su aktuelni potpredsednik Demokratske stranke (DS) Nenad Mitrović (52) i Zoran Stojanović (54) iz redova Nove Demokratske stranke Srbije (DSS).

Mitrović, po zanimanju doktor veterine, od dolaska u Vladičin Han postao je član DS. Nakon  lokalnih izborima 2005. godine izabran je za predsednik Opštine Vladičin Han. Temperamentan i principijelo strog, nije uspeo da izdrži neslaganje sa koalicionim partnerima iz redova socijalista, pa će vrlo brzo podneti ostavku na tu funkciju. Ostaće veran svojim idealima demokratije i nastaviti borbu održavajući u punom kapacitetu odbor DS u ovom gradu.

Dolaskom Zorana Lutovca na mesto predsednika DS, Mitrović će dobiti funkciju potpredsednika stranke, što je još jedan politički kuriozum kada su u pitanju političari sa juga Srbije.

Vladičin Han bastion naprednjaka sa dva opoziciona narodna poslanika u Skupštini Srbije 2
Nenad Mitrović, DS. Foto:Lična arhiva

„Ostajem na principima političkog profesionalizma i brige za interese gradjana. Mislim da je pred nama veliki posao u narednom periodu kako bi smo gradjane oslobodili straha i svega što je donela ova vlast loše sa sobom“, govorio je Mitrović u predizbornoj kampanji.

Zoran Stojanović je prekaljeni član Demokratske stranke Srbije (DSS) još iz vremena kada je na čelu partije bio Vojislav Koštunica. U Skupštini Srbije već ima jedan skraćeni mandat od 2005. do 2007. godine. Obavljao je i funkciju zamenika predsednika SO Vladičin Han pre nego što će se naći u srpskom parlamentu.

Vladičin Han bastion naprednjaka sa dva opoziciona narodna poslanika u Skupštini Srbije 3
Zoran Stojanović, Nova DSS Foto:Lična arhiva.

Stojanović, ekonomista po zanimanju spada u red onih lokalnih političara koji se nikad nije razmetao bilo kakvom političkom moći. Naprotiv bio je spreman za dijalog, a i donošenje odluka koje često nisu bile popularne po gradjane Vladičinog Hana, ali su kako je govorio „perspektivno dobre i daće rezultate u budućnosti“.

Obojica narodnih poslanika žive i rade u Vladičinom Hanu i u svom poslu su profesionalni i korektni. Imaju vremena da čuju i drugačije mišljenje za razliku od „cementirane“ arogancije koju u skladu sa partijskim direktivama sprovodi SNS.

Uz Nenada Mitrovića (DS) i Zorana Stojanovića Nova (DSS) iz Pčinjskog okruga opoziciju predstavljaju i Šaip Kamberi Koalicija Albanaca Doline (PDD) i Dragan Nikolić Zavetnici. Perspektivno izrazito visok kapacitet da se čuje glas sa juga Srbije. Vreme parlamentarnih sednica tek dolazi, a gradjani će biti u prilici da provere efekte tog kapaciteta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari