Vladimir Međak: Kosovo ne ispunjava formalni uslov za aplikaciju za članstvo u EU, predsedavajući EU bi morao taj potez da pojasni ostalima 1Foto: FoNet/Milica Vucković

Vladimir Međak, član Glavnog odbora Evropskog pokreta u Srbiji, za Danas kaže da Kosovo ne ispunjava prvi formalni uslov da bi podnelo aplikaciju za članstvo u EU, budući da pet zemalja članica Unije ne priznaje njegovu nezavisnost.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi obavestio je češkog ministra za evropska pitanja Mikulaša Beka, čija zemlaj predsedava EU, na sastanku u Pragu da Kosovo ima nameru da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji u toku ove godine, javilo je Kosovo onlajn, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Upitan koja bi reakcija Srbije mogla da bude na ovaj potez Kosova, Međak navodi da ne može da predvidi reakcije iz Beograda i ukazuje da Kosovo ne ispunjava prvi uslov da bi podnelo zatev za prijem u članstvo, koji je definisan članom 49. Osnivačkog ugovora EU u kojem se navodi da svaka evropska država može da podnese zahtev.

– Međutim, pet članica EU Kosovo ne smatra državom. Ono ne ispunjava formalni uslov. Dva su formalna uslova, prvi je da je u zemlja u Evropi, što je faktički ispunjeno, a drugi je da je država. Kosovo to ne ispinjava u skaldu sa shvatanjem svih 27 država članica. Ono to može da uradi, ali za to moraju da se dogovore sa predsedavajućim EU, koji mora da objasni državama članicama koje ne priznaju Kosovo da to ne znači da su ga priznale – objašnjava Međak.

On podseća da je Kosovo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisalo samo sa EU, kao međunarodnom organizacijom, ali ne i sa 27 država članica kao Srbija.

– Naš Sporazum je potpisan sa 27 država koje su ga ratifikovale. Njihov SSP je potpisala samo EU, kao međunarodna organizacija, što se ni na koji način ne može shavatiti kao da ga je ovih pet država priznalo jer je EU imala vrlo slične sporazuem sa Hong Kongom – kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, u slučaju da Kosvo podnese aplikaciju, onda ovih pet država članica treba da obajsne da li one sad zapravo smatraju Kosovo državom, da li je to Česka uradila u svoje ime ili u ime svih država članica.

– Predsedavajući uvek ima diskreciono pravo da te stvari uradi. I kad je Srbija podnosila zahtev za prijem, podnela ga je tokom švedskog predsedavanja jer je Švetska na to blagonaklono gledala. Ali onda je aplikacija stajala šest meseci u fioci dok se nisu stekli uslovi i to politički uslovi. Ovde je reč o formalno pravnim uslovima i pitanje je kako bi se gledalo na to i da li bi to smatrali kršenjem Osnivačkog ugovora od strane predsedavajućeg – zaključuje Međak.

Nezavinost Kosova nisu priznale Grčka, Španija, Slovačka, Rumunija i Kipar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari