– Evropski komesar za susedsku politiku i pitanja proširenja Johanes Han i ministar za integracije Kosova Bekim Čolaku potpisali su juče u Strazburu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i Evropske unije, prenosi FoNet.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa. To je značajan dan za naše odnose, ocenila je Mogerini na svom Tviter nalogu. Srećan sam i ponosan što sam deo ovog istorijskog trenutka kojim je formalno potvrđen put Kosova ka integraciji i članstvu u EU, izjavio je Čolaku posle potpisivanja sporazuma.

On je naveo da je Kosovo sada spremno da preuzme obaveze i neophodne reforme za ispunjavanje kriterijuma za članstvo u EU. Bez sumnje, rezultat ovog sporazuma je uska povezanost budućnosti Kosova sa EU i ja čvrsto verujem da je ovo veliko dostignuće, fer i potpuno u skladu sa našim dosadašnjim naporima na putu evroatlantskih integracija, ocenio je Čolaku.

Prema njegovim rečima, SSP znači veću podršku da se sprovedu neophodne reforme na Kosovu, od borbe protiv korupcija i organizovanog kriminala, do vladavine zakona, ekonomskih reformi, sa ciljem povećanja zaposlenosti i podsticanja trgovinske razmene sa EU. Verujem da će i još jedan važan cilj, proces vizne liberalizacije, biti uspešno okončan, jer smo ispunili sve propisane kriterijume, napisao je Čolaku na svom Fejsbuk nalogu čestitajući svom građanima Kosova potpisivanje SSP, navodi FoNet.

Ambasada SAD u Prištini čestitala je Vladi Kosova na današnjem potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u Strazburu. Nakon usvajanja i sprovođenja od strane Skupštine Kosova, SSP će pružiti konkretne beneficije građanima Kosova. Ovo je pravi napredak prema integraciji u evropske i transatlantske institucije, navodi se u saopštenju iz Ambasade.

P.D.

Rašković Ivić: Krim je Rusija

Posetom Krimu želimo da damo podršku njegovom povratku u svoju istorijsku otadžbinu, a povratak Krima u sastav Rusije je nada i da će Kosovo i Metohija biti vraćeno u sastav Srbije. DSS i Dveri podržavaju sprovedeni demokratski referendum na Krimu i prve su srpske stranke koje su jasno rekle „Kosovo je Srbija, a Krim je Rusija“, rekla je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić na konferenciji za novinare u RIA Novostima u Simferopolju, a prenosi Informativna služba DSS. Ona je ovako odgovorila na saopštenje ukrajinske ambasade u Beogradu u kom se navodi da se „posete Krimu radi zvaničnih sastanaka smatraju pretnjom nacionalnoj celovitosti, bezbednosti i integritetu Ukrajine koje može izazvati preduzimanje odgovarajućih mera“.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari