Vlasi: Beograd orkestrira sve ono što se događa na severu Kosova 1Azem Vlasi Foto: FoNet/Aleksandar Veljković

Kosovski analitičar, ugledni advokat i bivši poznati jugoslovenski političar Azem Vlasi izjavio je večeras za Radiosarajevo.ba da Beograd „orkestrira“ sve ono što se proteklih dana događa na severu Kosova i da je reč o zloupotrebi kosovskih Srba.

Scenario je već viđen iz vremena Slobodana Miloševića na Kosovu, u Kninu i u Bosni. Razlog izmišljen: navodno ugroženi Srbi koje može samo Srbija da brani, jer Srbi svuda samo Srbiju priznaju za svoju državu, istakao je Vlasi.

Prema njegovim rečima, po nalogu iz Moskve treba skrenuti pažnju sa ukrajinskog ratišta na novo žarište na Balkanu, pošto Vladimiru Putinu tamo ne idu stvari kako je zamislio.

Drugo, Vučić ne želi nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Kosovom, pošto na stolu ima predlog koji obe strane tretira kao države. Umesto nastavka suštinskog dijaloga skreće se pažnja na aktuelne napetosti, ocenio je Vlasi.

Vlasi je rekao da je cilj i da se onemogući prisustvo svakog segmenta vlasti Kosova u severnom delu i da se taj deo i faktički tretira i funkcioniše kao deo Srbije.

To znači da se kroz takozvanu Zajednicu srpskih opština faktički uspostavi model Republike Srpske u Bosni koja bi funkcionisala po sistemu Srbije, a ne Kosova. To Kosovo ne može da dopusti, konstatovao je Vlasi.

Vlasi tvrdi da rata neće biti, jer je Srbija to probala, pa je rat za Kosovo izgubila.

Kosovo nema ni nameru, ni potrebu da ratuje protiv Srbije, zaključio je Vlasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari