Vlast i opozicija Kosova za vanredne parlamentarne izbore 2024. 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Predstavnici vlasti i opozicije na Kosovu smatraju da je dobro da se tokom ove godine održe vanredni parlamentarni izbori.

Od kraja rata 1999. godine na Kosovu su osam puta održani izbori, samo tri puta u regularnom zakonskom roku, dok su pet puta bili vanredni.

Po izbornom kalendaru, parlamentarni izboru bi trebalo da budu februara sledeće, 2025, ali su veliki izgledi da će biti prevremeni.

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i šefica poslanika vladajučeg Samoopredeljenja (PS) Mimoza Kusari Lila su kazali da je „dobro je ići na vanredne izbore“.

„Ne mogu da isključim mogućnost vanrednih izbora“, izjavio je Konjufca.

On je rekao da bi iz mnogo razlooga bilo dobro da nova vlast završi neke procese kroz koje prolazi Kosovo.

Kusari Lila je rekla da je 2024. godina s mnogo dinamike u svetu i da to može da ima uticaja i na Kosovo.

Ona je kazala da zato ne bi bilo nerazumno da se izbori održe krajem ove godine, a ne početkom iduće.

Dodala je da „postoji mogućnost razgovora političkih subjekata sa predsednicom (Kosova) kako bi se našao zajednički datum“, a to i „ne bi bila novina“ – da izbori budu prevremeni.

Lider Demokratske partije Kosova (DPK) i opozicije u kosovskom parlamentu Memlji Krasnići je uveren da će ova godina biti izborna.

„To se već vidi iz izjava i postupaka Vlade i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija, sa skupova predizbornog karaktera, ali i iz nimalo korektnog i fer načina trošenja državnog budžeta na razne subvencije koje su napravili i planirali“, kazao je on.

Nije mogao da kaže kada bi bili prevremeni izbori: „Verujem da ćemo 2024. godine ipak imati prevremene izbore, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem da li će oni biti u junu, u oktobru, ranije ili kasnije“.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Rezarta Krasnići izjavila je da će Kosovo izaći na izbore već početkom 2024.

„Posle Nove godine, odmah će biti izbori. Što pre zemlja izađe na izbore, to bolje jer su građani sve siromašniji“, kazala je ona.

Kako je ukazala, dolazi do poskupljenja, nema ukidanja poreza na dodatnu vrednost, niti ukidanja akcize.

I potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ardijan Đini je ocenio da, „ako uzmemo u obzir sve okolnosti koje na Kosovu, uključujući politička uverenja naroda i ideje koje vidimo, šanse su da 2024. imamo vanredne izbore“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari