Vlast odgovorna za katastrofu 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

U trenutku kada su, krajem 2014. godine, SNS i njeni koalicioni partneri preoteli vlast u gradu, dug Kragujevca nije bio, kako se navodi u izveštaju Fiskalnog saveta, četiri milijarde, već je ukupan dug grada bio nešto oko tri milijarde dinara.

To je moglo lako da bude namireno, uprkos činjenici da su nam transferna sredstva bila prepolovljena, izjavio je bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

Problem je, prema njegovim rečima, nastao nakon promene vlasti, pošto aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić i njegovi saradnici više od dve godine ne vraćaju dugove i ne plaćaju rate na kredite. Grad je, tvrdi bivši gradonačelnik, u totalnom kolapsu, preduzeća i mediji ne funkcionišu, investicija nema… Grad se, pritom, ističe Stevanović, i dalje zadužuje, te se postavlja logično pitanje: gde je novac?

– Nas jedino čudi da se o ovoj temi govori baš u ovom trenutku. Kada je oteta vlast u Kragujevcu, dugovi su bili takvi da se nijednog trenutka nije moglo govoriti o blokadi ili bankrotu. Fiskalni savet je ocenu o dugu grada sada izneo bez razgovora sa predstavnicima bivše vlasti. U izveštaju Saveta su sabrana sva dugovanja grada, i kratkoročna i dugoročna, a da se uopšte ne navodi kolika su dugovanja države prema gradu bila u vreme promene vlast i u Kragujevcu, rekao je Stevanović, naglašavajući da je samo „Zastava oružje“ na ime neplaćenih doprinosa gradu dugovala više od dve milijarde dinara.

Aktuelni gradonačelnik Radomir Nikolić najavio je da će o (pre)zaduženosti grada i njenim uzrocima javno govoriti tokom ove sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari