crtafoto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Iako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i drugi predstavnici Srpske napredne stranke (SNS) izneli niz optužbi na račun međunarodnih posmatrača poput Andreasa Šidera i Stefana Šeneha, vlast je pozvala OEBS-ovu Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) da posmatra i predstojeće beogradske izbore.

Izveštaj ODIHR-a bio je najbitniji dokument u postizbornom periodu, toliko da su ga vlast i opozicija interpretirali na potpuno drugačije načine. Za vlast, to je bio jedini dokument koji se tiče decembarskih izbora čiji će zaključci i preporuke biti prihvaćene. Tako smo sa te strane mogli čuti da se izveštajem ODIHR-a dokazuje da nije bilo preteranih nepravilnosti i da su izbori bili regularni.

Ipak, odmah nakon izbora, od predsednika Vučića, premijerke Brnabić i drugih funkcionera SNS-a mogli smo čuti brojne optužbe na račun članova međunarodnih posmatračkih misija poput članova delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta Andreasa Šidera i Stefana Šeneha.

Za Šidera je Vučić govorio da je pokrao izbore svoje partije u Austriji, dok je za Šeneha iskoristio izraz “belosvetski prevarant”. Njemu se pridružila i Ana Brnabić koja je izjavila da ovi posmatrači OEBS misije “lažu i destabilizuju Srbiju”.

Ipak, nakon objavljivanja izveštaja ODIHR-a, vlast je odmah formirala Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja je bila zadužena za implementiranje preporuka iz izveštaja. U ponedeljak objavljeno je da je misija ODIHR pozvana da posmatra i predstojeće izbore u Beogradu, što je prihvatila.

Dvostruke poruke i „kreativna interpretacija“ vlasti

O dvostrukim porukama državnog vrha i SNS-a, Dejan Bursać, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju kaže “da je to tipičan način koji smo i ranije viđali od Aleksandra Vučića i SNS-a.”

“To je tipičan način na koji se ponašaju u ovim situacijama gde imaju jedan manir ophođenja u domaćoj javnosti i jednu vrstu komunikacija i poruke prema domaćim, posebno svojim biračima a potpuno drugi prema strancima,” kaže Bursać.

"Ništa ne sprečava vlast da usvoji preporuke i ne postupi po njima": Sagovornici Danasa o pozivu vlasti ODIHR-u da posmatra beogradske izbore 1

“Prema domaćim biračima se treba pokazati čvrta ruka, kako je država suverena, kako niko neće ucenjivati vlast, zato se vrlo lako daju negativne izjave o ODIHR-u, izveštaju i posmatračima, ali se sa druge strane ti isti posmatrači komotno pozovu na sledeće izbore,” tvrdi Bursać i dodaje da smo takav dvostruki kriterijum komunikacije već viđali mnogo puta.

Bursać smatra da je takva komunikacija povezana sa činjenicom da je ovaj režim hibridni.

Kako navodi, ti režimi “održavaju spoljnu demokratsku fasadnu i u načelu imaju demokratske zakone i institucije, ali kada dođe do sprovođenja zakona posebno na izborima vide se brojni problemi.” Oni se najčešće odnose na “ograničen pristup medijima, institucijama i budžetskom novcu od strane vladajuće stranke posebno u odnosu na svoje političke takmace.”

Jelena Jerinić, narodna poslanica Zeleno-levog fronta vidi odluku vlasti da pozove ODIHR da posmatra izbore kao posledicu kreativne interpretacije izveštaja od strane SNS-a i činjenice da ta stranka izveštaj upotrebljava u svoju korist.

“To je započela Ana Brnabić, svojim čitanjem izveštaja, a nastavlja se do danas, dok traje skupštinska rasprava o njenom izboru za predsednicu parlamenta. SNS to već čini, dopisima koji stižu od Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije u Beogradu u kojima se govori o unapređenju obuka za članove biračkih odbora i prekomponovanje biračkih mesta u Beogradu. Obrazloženje za to su ODIHR-ove preporuke o potrebi da se unapređenja obuka, kao i sprečavanje gužvi na biračkim mestima, a biće sasvim sigurno upotrebljeno da se oteža kontrola i posmatranje izbornog procesa od strane opozicionih izbornih lista i nezavisnih domaćih posmatrača,” tvrdi naša sagovornica.

Jerinić smatra da će se i najavljene izmene izbornih zakona učiniti i poslednjem trenutku pred raspisivanje izbora, a da će do tada “odugovlačiti sa izborom predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara Narodne skupštine, kao i izborom Vlade u poslednji čas.”

“Dovoljno je samo pogledati koliko su trajala poslednja tri izborna ciklusa konstituisanje Skupštine i izbor Vlade, da bude jasno da je SNS uveo Srbiju u stanje trajne destabilizacije,” zaključuje Jerinić.

"Ništa ne sprečava vlast da usvoji preporuke i ne postupi po njima": Sagovornici Danasa o pozivu vlasti ODIHR-u da posmatra beogradske izbore 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO)

Nema načina da se vlast natera da primerni preporuke

Na pitanje da li smatra da će vlast zaista primeniti preporuke ODIHR-a s obzirom da su uputili poziv za posmatranje predstojećih beogradskih izbora, Bursać kaže da usled prirode hibridnog režima, kakav je i u Srbiji, “ništa ne sprečava SNS da usvoje preporuke ali da ne postpupe po njima, i onda nemate načina da ih naterate na to.”

Naš sagovornik podseća i na situaciju pred izbore 2020.  godine, kada je održan veliki dijalog sa strankama opozicije uz medijaciju članova Evropskog parlamenta.

„Tada su donesene su brojne mere koje zaista treba da olakšaju izborno takmičenje opozicionim strankama. Od finansiranja političkih partija, pristupa javnim prostorima, nadgledanja medija, zabrana funkcionerske kampanje poslednjih deset dana izborne kampanje, ali kada je stvar zagustila na izborima 2023. god ništa od toga više nije sprovođeno,” objašnjava Bursać.

Jerinić smatra da dosadašnje izjave i aktivnosti SNS-ovih predstavnika u vlasti “pokazuju da ključne preporuke ODIHR-a koje se odnose na učešće opozicije i civilnog društva neće ući u njihovu realizaciju.”

Kao najbitnije preporuke ističe prvu i četvrtu prioritetnu preporuku “koje se odnose na učešće u radnoj grupi za realizaciju preporuka, odnosno na ažuriranje biračkog spiska.“

“Brnabić je već najavila da će ova tela početi da funkcionišu na inkluzivnom principu nakon izbora nove Vlade,” kaže Jerinić i dodaje da rok za izbor Vlade ističe početkom maja, dok je poslednji rok za raspisivanje beogradskih izbora početkom aprila, i da to dovoljno govori o trenutnoj spremnosti SNS-a da ispuni preporuke ODIHR-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari