Vlast prevazišla samu sebe - napravila i kineskog Vučića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković - Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Znali smo da vlast ume da napravi svoju repliku svega živog.

Pa, kao i Kinezi. Videli smo „kineske“ proteste vlasti, „kineske“ replike televizijskih emisija, „kineske“ pokušaje blaćenja uglednih ličnosti kao odgovor na plagijat bivšeg gradonačelnika i aktuelnog ministra finansija Siniše Malog. Nedavno je čak bila i „kineska“ Jovanjica – iliti afera Đilasov šurak – komentariše za Danas Zoran Kesić, satiričar i autor emisije „24 minuta“, nastup predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kineskom jeziku.

Naime, predsednik Srbije objavio je na društvenoj mreži Instagram poruku na kineskom jeziku, preciznije – izgovarajući tekst na kineskom, koji u prevodu znači sledeće: „Želim da zahvalim predsedniku Siju na njegovom vođstvu, kao i kineskom narodu na njihovom prijateljstvu i na sve češćim posetama Srbiji. Kina je jedan od naših najvećih partnera i učinićemo sve da se osećate kao kod kuće.“

Vučić je ovu poruku objavio na instagram profilu Budućnost Srbije. Dodao je da mu je takođe zadovoljstvo što će predsednik Si posetiti Srbiju krajem sledeće godine. Vučić je poziv da poseti Kinu dobio nedavno od kineskog predsednika, a poziv mu je prenela ambasadorka te zemlje u Srbiji Čen Bo.

– Ovo je, ipak, nadmašilo sve. Proizveli su i kineskog Vučića. Moram, doduše, priznati da ovo što ova replika govori na kineskom, ima više smisla od onoga što original priča na srpskom – zaključuje Zoran Kesić za Danas, odslušavši kako Vučić govori na kineskom jeziku.

Prema mišljenju pisca Nenada Prokića, poruka Aleksandra Vučića nije upućena Kinezima.

– Ova poruka nije upućena Kinezima, čak ni svim Srbima. Upućena je onoj grupi od milion i sedam stotina hiljada glasača Srpske napredne stranke koji će sada da tvrde da Vučić zna kineski još od osnovne škole – ističe Prokić za naš list.

On dodaje da unutar ove situacije i pojave nema, zapravo, ničega smešnog.

– Znači, nije smešno nego je umesno, na onaj populistički način, koji je ovde i jedini način kojim se dolazi na vlast. Meni je bilo neprijatno da gledam – zaključuje Nenad Prokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari