Vlatko Sekulović: Nacionalisti određuju koji je "život vredan življenja", a koji to nije 1Foto: Medija centar

„Apel za sekularnu državu“ sam podržao iz nekoliko razloga. Pre svega zato što sam bio protiv uvođenja veronauke u škole i tada kada je uvedena, smatrajući da se radi o aktu koji može imati negativne posledice po humanističko shvatanje čoveka koje je u osnovi svakog društva u kom je jednakost u ljudskom dostojanstvu neprikosnovena vrednost – kaže za Danas advokat Vlatko Sekulović, koji je u vreme uvođenja veronauke u škole bio državni funkcioner i narodni poslanik.

Poslednje antihumanističke izjave najviših poglavara SPC, dodaje on, ukazuju da je ova crkvena organizacija odustala od ove vrednosti imajući u vidu da nameće nacionalističko shvatanje čoveka, što je samo potvrdilo moje zebnje i višedecenijski stav.

Sagovornik Danasa je jedan od potpisnika „Apela za sekularnu državu“ kojim se traži ukidanje ovog izbornog predmeta iz obrazovnog sistema.

– Čovek je prema ovom, nacionalističkom shvatanju, jedino vredan kao član grupe, nacije ili naroda, a svaki smisao života svodi se samo i isključivo na život za naciju u klerikalnoj interpretaciji. Postojanje ljudskog bića shvata se isključivo kao postojanje u grupi bez prava na lična svojstva. Ovo negiranje ljudskog dostojanstva vodi ka neslobodi od straha i životu u kome nacionalisti određuju koji je „život vredan življenja“, a koji to nije. Šta više, ovakvo shvatanje čoveka je suprotno i mom doživljaju hrišćanstva kao emancipatorske misli u uslovima u kojima je nastala, a zasnovane pre svega na ljubavi, a ne na strahu, ovim suprotstavljenim, teološkim rečnikom rečeno, „božanski nestvorenim energijama“ – zaključuje Vlatko Sekulović,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari