Vljosa Osmani: Vučić plaćao, podržavao, podsticao i naoružavao "bande na severu Kosova" 1foto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednica Kosova Vljosa Osmani izjavila je, u intervju za italijanski list „Korijere dela sera“, da je Srbija odgovorna za tenzije na severu Kosova, navodeći da je ruski uticaj u Srbiji sve veći, ali i da kosovski Ustav štiti manjine više nego bilo koji u Evropi, piše Kosovo online, prenoseći Indeks onlajn.

Osmani, koja boravi u poseti Italiji, rekla je da je za tenzije u Severnoj Mitrovici kriva Srbija.

„Pre svega, ruski uticaj u Srbiji je sve veći. Beograd je dao zeleno svetlo za otvaranje takozvanih ruskih humanitarnih centara, koji su, prema SAD, ništa drugo do špijunski centri, koji su granicu sa Kosovom pretvorili u utočište za one koji su pod evropskim sankcijama“, rekla je Osmani za „Korijere“, a preneo Indeks onlajn.

Ona je rekla i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić plaćao, podržavao, podsticao i naoružavao „bande na severu Kosova“.

„Srpski kriminalci koji su odavno na crnim listama SAD i Velike Britanije, ono što se zove balkanska mafija i ne voli odlučnost sa kojom se borimo protiv toga. Zato koriste nasilje protiv nas“, rekla je Osmani.

Ona je Vučića nazvala „kraljicom drame“ i „palikućom i vatrogascem“, koji, prema njenim rečima „prvo koristi bande za destabilizaciju, a onda ide okolo i priča o miru“.

Osmani je rekla i da kosovski ustav štiti manjine više nego bilo koji drugi u Evropi.

„Bili smo inspirisani najboljim tradicijama ljudskih prava, jer smo hteli da se uverimo da se svi osećaju sigurno i dobrodošli. Bili smo prvi koji smo bili diskriminisani, znamo šta to znači. Srbi posle rata nikada nisu imali problema. Incidenata je, naravno, bilo, ali međunacionalnih je 0,03 odsto od ukupnog broja i sve ih je manje“, navela je Osmani.

Ona problem vidi u tome što su, kaže, Srbi na severu Kosova na granici sa Srbijom, i Vučić ih „koristi kao taoce“.

„Ne plaše se mene, boje se srpskih bandi koje im ulaze u kuće, pale im kola, prete njihovoj deci. To je vrlo teška situacija“, rekla je Osmani.

Navela je da Kosovo veruje da može da se postigne dogovor sa Srbijom, ali da je „za tango potrebno dvoje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari