Vojislav Mihailović: Vojna vežba sa NATO je napuštanje vojne neutralnosti Srbije 1foto FoNet Milica Vučković

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da odluka o održavanju vojne vežbe „Platinasti vuk“ srpske vojske sa NATO snagama u junu ove godine, predstavlja kršenje vojne neutralnosti Srbije.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović u pisanoj izjavi je naveo da je Vlada Srbije, uprkos moratorijumu na vojne vežbe sa stranim vojskama dok traje rat u Ukrajini, odlučila da „naredi“ Vojsci Srbije vojnu vežbu sa snagama NATO pakta koje su, kako je rekao, direktan učesnik vojnog sukoba sa Rusijom u Ukrajini.

„Osim što je to akt neprijateljstva prema Rusiji, predstavlja i kršenje odluke naše države o vojnoj neutralnosti. Činjenica da je ovu vežbu u javnosti najavio američki izaslanik Derek Šole otklanja svaku sumnju po čijem nalogu će se ona dogoditi. Osim toga, predstavlja veliko poniženje za naš narod i državu jer se dešava na godišnjicu od Kumanovskog sporazuma iz 1999.godine, kada se naša vojska povukla sa Kosova i Metohije“, tvrdi Mihailović.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u utorak je potvrdio da će sredinom juna na jugu Srbije biti vežba vojski SAD, Srbije i 10 partnerskih država „Platinasti vuk“.

On je za televiziju B92 kazao da u tome „nema nikavih skrivenih signala i poruka ili probnih balona“, te da Srbija ne napušta kurs vojne neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari