Ministarstvo odbrane potvrdilo izuzetak: "Platinasti vuk 23" Srbije i Alijanse biće održan u junu 1Foto: Vojska Srbije (ilustracija) EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Ministarstvo odbrane Republike Srbije potvrdilo je za RT Balkan da će se u Srbiji održati vojna vežba „Platinasti vuk 23“ NATO-a i njihovih saveznika od 16. do 30. juna 2023. godine.

„Zaključkom Vlade Republike Srbije od 16. marta 2023. godine, odobrena je realizacija međunarodne taktičke vežbe ‘Platinasti vuk 23’, čime je ta vežba izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu. Razlog za donošenje ovakve odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Republike Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“, naveli su iz Ministarstva odbrane u odgovoru na naše pitanje o održavanju vežbe.

Istraživačko-izdavački centar „Demostat“ prethodno je izvestio o „Povratku ‘Platinastog vuka'“, ali do sada nije bilo zvanične potvrde ove informacije.

U odgovoru na pitanja RT Balkan Ministarstvo odbrane dalje navodi:

„Međunarodna taktička vežba ‘Platinasti vuk 23’ biće održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Republici Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama. Cilj ove vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama.“

Iz Ministarstva odbrane posebno ističu da moratorijum na međunarodne vojne vežbe još uvek traje, te da je ova vežba s NATO – izuzetak.

„Napominjemo da je i dalje na snazi Zaključak Vlade Republike Srbije od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima“, naglašavaju iz nadležnog ministarstva.

Srbija je domaćin vežbi kroz program „Partnerstvo za mir“, a kako se navodi na sajtu Vojske Srbije, u Prezentacionom dokumentu naša država je istakla nameru da aktivno učestvuje u „Partnerstvu za mir“, na osnovu postojećih sadržaja tog programa, kao i dosadašnje saradnje sa Alijansom.

Takođe, navodi se i da Srbija ističe spremnost učešća u gotovo svim uspostavljenim mehanizmima Partnerstva za mir, uključujući i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP), što ukazuje na mogućnost intenzivne saradnje sa Alijansom, prilagođene obostranim interesima.

Prezentacioni dokument Republike Srbije, za razliku od ostalih prezentacionih dokumenata država u regionu, ne predviđa članstvo Srbije u NATO-u, čime se, za sada, isključuje učešće Srbije i u Akcionom planu za članstvo (MAP), kao mehanizmu Partnerstva za mir za sveobuhvatne pripreme u procesu pristupanja neke države Alijansi“, navedeno je na sajtu Vojske Srbije.

Održavanje vežbe još 23. marta najavio je i viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u dojalogu Beograda i Prištine 18. marta u Ohridu.

Šole je, tom prilikom, zahvalio Srbiji na ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama, uz haštag „PlatinastiVuk“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari