Povratak "Platinastog vuka": Ove godine zajednička vežba Vojske Srbije, Vojske SAD i zapadnih partnera 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Vojska Srbije održaće ove godine vojnu vežbu „Platinasti vuk” sa pripadnicima vojske Sjedinjenih  Američkih Država i zapadnim partnerima, saznaje Demostat. Time će biti prekinut moratorijum na vojne vežbe sa stranim partnerima i sa istoka i sa zapada, koji je Srbija uvela nakon što je počeo rat u Ukrajini.

 

Krajem februara prošle godine, nakon što je Rusija započela rat u Ukrajini, Vojska Srbije je do daljnjeg prekinula sve vojne vežbe sa stranim partnerima – i sa istokom i sa zapadom.

Odluka je doneta u skladu sa Zaključcima Saveta za nacionalnu bezbednost o krizi u Ukrajini, u kojima je navedeno da je, polazeći od principa vojne neutralnosti Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država izložena, potrebno da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i MUP-a sa stranim partnerima prekinu i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

Vojska Srbije je u međuvremenu održavala vojne vežbe, ali ne sa stranim partnerima, tako da će „Platinasti vuk”, kako saznaje Demostat, biti prva multilateralna vojna vežba od kada je izbio sukob u Ukrajini, koji je praktično otpočeo stvaranje blokovske podele sveta.

Aktiviranje međunarodnih vojnih vežbi pomenuo je i viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole, 23. marta, kada je na Tviteru zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na konstruktivnom angažmanu u Ohridu, ali i na, kako je rekao, ponovnom angažovanju sa SAD u odbrambenim vojnim vežbama, uz hašteg „PlatinastiVuk”.

U interesu Vojske Srbije je da poveća interoperabilnost svojih jedinica, ali se održavanje vojnih vežbi sa zapadnim partnerima može čitati i kao jasan pokazatelj za koji pravac se Srbija odlučila.

Pokazatelj tendencije bio je i odlazak načelnika Genralštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića početkom februara u Vašington, gde se sastao i sa načelnikom Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD generalom Markom Milijem.

Na sastancima je, kako je saopšteno, razgovarano o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetu i izazovima u regionu, kao i o bilateralnoj saradnji Srbije i SAD.

Abasador SAD u Srbiji Kristofer Hil posetio je 28. marta Centar za obuku jedinica za multinacionalne operacije „Baza jug” kod Bujanovca, kada je istakao dobru saradnju Srbije i SAD.

SAD je, inače, obezbedila opremu za rad Centra, vozila brenda Hammer, opremu za borbene simulacije, padobrane, mašine za izgradnju puteva, opremu za digitalne simulacije, kao i za medicinske simulacije, a vrednost te opreme je više od 14 miliona američkih dolara.

Takođe, ove godine će srpski vojnici prvi put učestvovati u multinacionalnoj misiji koja nije pod kišobranom međunarodnih organizacija, odnosno Ujedinjenih nacija, na Sinaju, u misiji Egipta i Izraela, uz učešće i moderiranje SAD, piše Demostat.

Više vojnih vežbi sa Zapadom nego sa Rusijom

Obustavljanje vojnih vežbi zbog rata u Ukrajini nije prvi put da je Srbija, zbog međunarodnih okolnosti, prekinula učešće na bilateralnim i multilateralnim vojnim vežbama.

Srbija je i 2020. godine uvela svojevrstan moratorijum na međunarodne vojne vežbe na šest meseci.

Naime, Srbija je 2020. otkazala učešće na rusko-belorusko-srpskim vežbama, jer su se održavale u Belorusiji u trenutku kada je tu zemlju potresala politička kriza nakon predsedničkih izbora.

Tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin je takvu odluku obrazložio rečima da se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije“.

Tada je najavio moratorijum na učešće Vojske Srbije u bilateralnim i multilateralnim vežbama sa svim partnerima – Rusijom, EU, NATO, Kinom.

Već sledeće godine, Vojska Srbije je nastavila sa praksom zajedničkih vojnih vežbi, pa su tako u junu 2021. održane vojne vežbe sa partnerima i sa istoka i sa zapada.

U Krasnodaru u Rusiji održana je zajednička vojna vežba sa Rusijom i Belorusijom „Slovensko bratstvo“, zbog čega je Srbija dobila kritike pojedinih zvaničnika Evropske unije.

S druge strane, u bazi „Jug” kod Bujanovca održana je vojna vežba „Platinasti vuk 21”, na kojoj su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, SAD, kao i oružanih snaga još osam drugih država.

Zatim je u septembru završena bilateralna vežba sa SAD ,,Nebeski most”, dok su u novembru zajedno vežbale snage za specijalne operacije SAD i Srbije.

Srbija, koja je država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, proglasila je vojnu neutralnost u odnosu na postojeće vojne saveze 2007. godine, Rezolucijom o zaštiti suvereniteta teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije, koju je usvojila Narodna skupština.

Od 2006. godine, Srbija je u programu Partnerstvo za mir NATO-a.

Naša vojska je od tada održala niz vojnih vežbi sa zemljama članicama NATO, ali i sa vojskom Rusije, zemlje od koje je, kao i od Kine, sve to vreme nabavljala i naoružanje.

Međutim, svih tih godina, Vojska Srbije je imala mnogo više zajedničkih vežbi sa NATO-om i partnerima, nego sa Rusijom, iako je to u medijima često predstavljeno drugačije.

Vojna vežba „Platinasti vuk 21“ održava se od 2014. godine, obično u junu, s ciljem da se vojnici pripreme za učešće u multinacionalnim operacijama, ali i kao podsticaj za razvoj baze „Jug” kao regionalnog centra za obuku.

Poslednji put, „Platinasti vuk” je održan 2021. godine, kada su, osim pripradnika srpske i američke vojske, u bazi Jug vežbali i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Velike Britanije i Francuske.

Izvor: Demostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari