Vojni sindikat Srbije: Ministarstvo odbrane još jednom pokazalo da direktno stoji iza najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava 1Foto: Vojni Sindikat Srbije/Facebook

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je Ministarstvo odbrane odbilo da mirnim putem reši radni spor u vezi sa ponovo izrečenim otkazom i diskriminacijom na radu predsednika tog sindikata zbog učešća u sindikalnim aktivnostima.

Ministarstvo odbrane je time još jednom pokazalo da direktno stoji iza najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih i radničkih prava i sloboda sindikalnog predstavnika jedinog reprezentativnog sindikata zaposlenih u odbrani.

Upravni sud je presudom iz februara ove godine poništio nezakonito dat otkaz predsedniku Vojnog sindikata 2018, a Generalštab je potom ponovo izrekao otkaz iz vojne službe, zbog čega je predsednik sindikata početkom jula pokrenuo postupak mirnog rešavanja radnog spora pred Republičkom agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, podseća se u saopštenju.

Vojni sindikat je naveo da je taj postupak obustavljen jer je Ministarstvo odbrane u potpunosti ignorisalo poziv Republičke agencije da spor bude rešen mirnim putem kroz arbitražu i do danas nije odgovorilo na taj poziv.

Bez obzira na ponovne pritiske Vojni sindikat nastaviće legalnu borbu za prava i bolji materijalni i socijalni položaj profesionalnih pripadnika vojske, a upravo žrtve kakvu godinama podnose predsednik i generalni sekretar sindikata dokazuju da dostojanstvo i prava kolega nemaju cenu, navedeno je u saopštenju.

Sindikat je najavio da će protiv pojedinaca iz Ministarstva odbrane i Vojske, odgovornih za ometanje i sprečavanje sindikalnog delovanja zloupotrebama službenih položaja i najgrubljih oblika kršenja ljudskih i radničkih prava i sloboda garantovanih Ustavom i ratifikovanim konvencijama, podneti krivične prijave i tužbe, a da će evropskim sindikalnim centralama, čiji je član, podneti predstavke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari