Vojvođanski klub: Neophodan dijalog o vojvođanskom identitetu

Vojvođanski klub traži društveni dijalog uoči popisa stanovništva

Ostavite komentar


  1. Ne postoji vojvodjanski identitet, a broj ljudi koji se izjašnjavaju kao Vojvođani je zanemarljiv. To pokazuju svi popisi i svi izbori

  2. Stanovnici Vojvodine svakako imaju neke specificnosti kao sto ga imaju i stanovnici Sumadije ili Beograda ali da postoji, posebna, „vojvodjanska nacija“ ili da postoji „vojvodjanski jezik“ a sta bi bila sledeca faza, je notorna glupost. Slabljenje Srbije i Srba, cepkanje i stvaranje sto vise sukobljenih strana medju Srbima je stara agenda i stari cilj. Zanimljivo i da se „vojvodjanska nacija“ pokusava napraviti samo od Srba iz Vojvodine. Madjarima, Hrvatima, Crnogorcima ili Rusinima iz Vojvodine ne pada na pamet da se izjasnjavaju da su pripadnici „vojvodjanske nacije“. Na primer, Madjari, se izjasnjavaju eventualno kao vojvodjanski Madjari, oni koji su vise nacionalisticki opredeljeni se izjasnjavaju kao „Delvideki Magyarok“ odnosno kao Madjari Juznih predela ali ni pod razno da ce se izjasniti kao „Vojvodjani“. Upravo to, da se ovde cilja samo na Srbe iz Vojvodine kojima se pokusava nametnuti novi „identitet“ baziran na isticanju razlika u odnosu na „juznjake“ pokazuje prave namere. Isti obrazac je vec primenjen i u drugim delovima Jugoslavije, Potenciraju se razlike, te specificnosti se proglasavaju za civilizacijski i kulturoloski superiornije, izaziva se mrznja i sukob, spinuje se o ugrozenosti, kolonizaciji, izrabljivanju… Sve vec vidjeno. Sve to naravno ne znaci da Vojvodina ne treba da ima autonomiju, treba i te kako ali ovakvi NVO-i ugrozavaju i devalviraju to pravo.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.