Vojvođanski klub: Neophodan dijalog o vojvođanskom identitetu 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Nevladina organizacija Vojvođanski klub uputila je zahtev za održavanje društvenog dijaloga o pitanju vojvođanskog identiteta Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

“Uoči predstojećeg popisa stanovništva, Vojvođanski identitet danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike. On predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini. Smatramo da ta tema zaslužuje da bude predmet društvenog dijaloga”, naveo je Vojvođanski klub u zahtevu upućenom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

“Identitet Vojvodine je nacionalno pluralan i u istorijskom, i u demografskom, i u političkom smislu”, poručio je Vojvođanski klub u zahtevu koji je potpisao predsednik te organizacije Lazar Lazić.

“Reč je o pitanju koje ne može i ne sme da bude predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, jer zadire u fundamentalna ljudska prava građana Vojvodine”, ocenio je Vojvođanski klub koji u saopštenju/zahtevu dodaje i da veruju da će na taj način, kroz razgovor i sučeljavanje argumenata, osvetliti ovu temu sa više aspekata.

Naveli su da su građani Vojvodine i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari