"Brat Edi napravio uslugu bratu Aleku": Da li je predsednik Srbije napustio ideju razgraničenja? 1Foto: instagram screenshot/BuducnostSrbijeAV

Navodni predlog sporazuma od 13 tačaka, kao deo novog okvira za dijalog Beograda i Prištine, objavljen na portalu Albanian Post, za direktora RTV KiM Isaka Vorgučića deluje kao da je albanski premijer Edi Rama učinio uslugu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi se testirala srpska javnost.

– Meni sve to izgleda kao da je brat Edi napravio uslugu bratu Aleku, pa je nešto što bi Srbiji odgovaralo pustio u Albaniji, da ne izgleda previše providno, pa su kao Albanci došli do tih papira o sporazumu. To je zapravo probni balon da se testira javnost o Srbiji. Nije to prvi put. To je Vučić radio i sa Hašimom Tačijem u vezi razgraničenja. Krenulo je kao od Tačija kao ideja, pa smo se mi slagali i ne slagali, navodi Vorgučić.

Ipak, kaže da nijedna ni druga ideja nisu naišli na širu podršku u javnosti.

– Ova poseldnja, odnosno sporazum ima nešto veću podršku u albanskoj javnosti, mada su i oni između toga da Srbija odma treba da prizna Kosovo ili da se sačeka tih 10 godina da se prizna ta, kako se kaže, realnost, kaže naš sagovornik.

Plan Nemačke i Francuske je da sledeće godine, posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, počne nova faza u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim nakon još 10 godina, kada EU bude spremna da se proširi i uključi Zapadni Balkan, da dođe do konačnog formalnog sporazuma o priznanju, kao preduslova za članstvo Kosova i Srbije u EU, piše Albanian post.

Naš sagovornik tvrdi da je najbolji pokazatelj da je predlog sporazuma lažan deo u kome se govori da bi se u slučaju da ga Srbija prihvati, pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, pridružile većini u EU i priznale kosovsku nezavisnost.

– Španija ima unutrašnje probleme zbog kojih bi to ne želi da učini, pa i Grčka u vezi Kipra. A druga nelogičnost u sporazumu je to da bi se nametnule neke sanckije u slučaju da Srbija ili Kosovo na to ne pristanu, pa da se na taj način izvrši pritisak. Mislim da je to suludo, to ne zanima ni svet ni Evropu previše da nekome nameće sankcije jer nije prihvatio sporazum, pogotovo što se ne radi o ratnom konfliktu, već o tihom sukobu koji dugo traje, smatra naš sagovornik.

Na konstataciju da ovaj tačke ovog sporazuma liče na „model dve Nemačke“ za koji su određeni analitičari rekli da ga je Srbije već prihvatila kroz pregovaračku platformu i proces pristupanja EU, a po kojem bi nakon što Srbija prihvati da sa Kosovom uđe u EU bez međusobnog priznanja, to bio signal i za one članice UN koje Kosovo nisu priznale do sada to nakon toga učine, Vorgučić odgovara da ovaj sporazum „kao svaka velika laž, sadrži neke delove pojedinih istine koje se čine logični“.

– Navode se raznorazne teme o kojima se od ranije govori. Na primer, floskule poput one da „treba prihvatiti realnost na terenu“… O tome govore predstavnici međunarodne zajednici u posredovanju između Beograda i Prištine stalno, pa to kada se ponovi u dokumentu stvara utisak da smo te već negde čuli, a zapravo je to niz mnogih stvari koje su već izrečene pa se sada u dokumentu čine istinitim, navodi Vorgučić.

Politički analitičar Fadil Ljepaja povodom navodnog novog okvira za dijalog i predlog sporazuma od 13 tačaka koji bi na kraju tog procesa trebalo da bude potpisan kaže da portal Albanian Post piše po sloganu „što je babi milo, to joj se i snilo“, odnosno o ovom slučaju „što se Vučiću i Rami snilo“.

Ljepaja kaže da tu ideju sugeriše predsednik Srbije Aleksandar Vučić kako bi pobegao od okvira koji mu je nametnut, odnosno od toga da Kosovo tretira kao stranu u dijalogu, a ne objekt dijaloga. Vučić bi i dalje da razgovara o Kosovu, a ne odnosima između Srbije i Kosova, kao dogovor Albanaca i Srba, a ne kao dogovor dva suseda, navodi naš sagovornik.

Smatra da Evropska unija i Sjedinjene američke države to neće dozvoliti, jer bi to značilo napuštanje evropskih principa, evropskog puta i povratak u 19. vek sa velikodržavničkim idejama i novim sukobima u regionu.

– Naime Vučić još nije napustio ideju za koju pred Skupštinom Srbije tvrdio da ju je napustio, a to je razmena teritorija po nekom albansko-srpskom dogovoru, uz rusku i tursku podršku. Novog okvira naravno da će biti, jer se sa starim okvirom postiglo samo primirje, ali konačan dogovor se može postići samo evropskim putem i realnim sagledanjem novih odnosa u svetu, naročito posle promena u SAD, ukazuje naš sagovornik.

Kaže i da za Vučića nije lako da evropski predlog prihvati i razumljivo je da on spinuje i deformiše ideje, prebacujući odgovornost i time pokušava da sve razvodni i da kupuje vreme, što mu je glavno za opstanak na političkoj sceni Srbije.

– Način na koji Vučić sve to čini, preko albanskog premijera Rame i njemu bliskog portala „Albanian Post“ dosta efektivno stvara atmosferu koja mu pogoduje u Srbiji, i na neki način lukavo i indirektno zapravo predstavlja svojoj publici opcije koje su na stolu, smatra naš sagovornik.
Naš sagovornik smatra da time predsednik Srbije stvara i atmosferu u kojoj će se uraditi ono što mora, jer srpska javnost vidi da nije da se samo njima ne daju teritorije, nego se one ne daju ni drugoj strani, koja je takođe tražila određenu promenu granica. Smatra da bi u toj situaciji Vučić bio „spasilac svih nas“. Takođe, on se predstavlja kao jedini „igrač koji sve drži u rukama“, time sve drži u neizvesnosti i EU i SAD, a i Rusiju, kaže Ljepaja.
– U neku ruku Vučič time smiruje javnost, i postavlja neke zahteve, uslove o kojima bi tek trebalo, opet da se dugotrajno pregovara, ocenjuje naš sagovornik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari