Deo socijalista nezadovoljan 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Članovi rukovodstva Socijalističke partije Srbije sa kojima smo juče uspeli da razgovaramo zvanično su puni reči hvale za buduću funkciju njihovog lidera Ivice Dačića, koji će biti predsednik Narodne skupštine Srbije.

Nezvanično, prema našim saznanjima, deo socijalista nezadovoljan je ovakvim razvojem situacije ali niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će biti njihovi naredni koraci.

Sagovornici Danasa sa političke scene pretpostavljaju da se čeka konačna odluka o broju mesta za SPS u novoj vladi kao i odluka ko će na tim mestima biti, da bi se odreagovalo ako bude potrebe za tim.

Vest od utorka uveče da će bivši premijer i ministar spoljnih poslova Dačić od danas obavljati funkciju prvog čoveka parlamenta, koju je naprednjakinja Maja Gojković prema mišljenju mnogih dovela do apsurda, najveći je šok tokom izlaganja Aleksandra Vučića, lidera SNS o budućoj vladi.

Deo javnosti to smatra nazadovanjem Dačića, koji je 2012. samouvereno misleći na sebe govorio da se možda ne zna ko će biti predsednik, ali da se zna ko će biti premijer.

Osim njegovog degradiranja mnogi misle da bi ovo mogao da bude i početak kraja SPS.

Dok sam Dačić ovu raspodelu funkcija smatra velikom čašću, možda svestan da bi prevelika buna mogla da otvori neku od Vučićevih fioka u kojima drži materijal protiv svojih političkih protivnika.

S druge strane na političkoj sceni postoje mišljenja da je Dačićevo pristajanje na „kaznu“ njegov mudar potez kojim ostaje uz Vučića, jer zna da mu je potreban za predsedničke izbore, ali stranku maksimalno izvlači sa broda koji bi eventualno mogao da počne da tone, kada već odlazak u opoziciju nije moguć.

A nije moguć jer je odavno dopustio do gušenja jak zagrljaj naprednjaka u koji su se mnogi socijalisti, pogotovo sa lokala, uljuljkali i navikli se na funkcije, što je stranku znatno oslabilo.

Uz to, Dragan Popović, iz Centra za praktičnu politiku, navodi da je moguće da Dačić izlaskom iz vlade ostavlja mesto za nekog iz SPS zarad mira u stranci.

Popović smatra da Dačiću problem može da napravi član Predsedništva socijalista Branko Ružić, koji je do sada obavljao funkciju ministra za državnu u  pravu i lokalnu samoupravu.

Popović za naš list kaže i da je ovo još veće guranje u ćošak SPS koji sve više gubi glasače.

A Ružić za Danas ima samo reči hvale za buduću Dačićevu funkciju.

– Po prvi put u novijoj istoriji srpskog parlamentarizma i višepartijskog sistema lider jedne od najkredibilnijih političkih partija biće na čelu najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma. Dolazak predsednika Dačića na čelo parlamenta dramatično će pojačati ulogu, dinamiku i značaj parlamentarnog života, kako u domaćem tako i spoljnopolitičkom diskursu – navodi on.

Kako dodaje, predsednikovanje predsednika Republike Vučića i sada predsednika parlamenta Dačića jasan je signal ozbiljnosti, državotvornosti i posvećenosti Srbije boljitku svojih građanki i građana.

O tome da li ga je ova vest iiznenadila ili ne, Ružić nije želeo da govori.

Deo socijalista nezadovoljan 2

Sa Ružićevim stavom slaže se i Slavica Đukić Dejanović, takođe članica Predsedništva SPS i dosadašnja ministarka, koja nam je rekla da je Ružić odgovorio i u njeno ime.

Potpredsednik socijalista Predrag Marković za naš list kaže da funkcija predsednika Skupštine dobija na težini.

– Čovek ispunjava funkciju. Nikada od 1990. šef stranke nije bio predsednik skupštine. Ovim postavljenjem ta funkcija dobija težinu – smatra on.

Programski direktor Cesida Ivo Čolović ukazuje na to da Dačićevu novu funkciju treba posmatrati kroz rejting SPS-a u poslednjih par izbornih ciklusa.

– Uporedo sa lošijim rezultatima njegove političke partije na izborima, uz činjenicu da SPS odavno nije tas na vagi kada je u pitanju formiranje nove vlade, Dačić je prešao put od premijera, preko MSP, sve do predsednika Narodne skupštine. Ipak, iako je SNS bio u mogućosti da samostalno formira Vladu, ili da bira partnere koji će se u njoj naći, odluka da SPS figurira u vlasti govori da im je partnerski odnos sa ovom političkom opcijom još uvijek veoma značajan – kaže Čolović.

Kako dodaje, to što je Dačić na mestu predsednika tela koje donosi zakone svakako ne treba posmatrati kao kaznu već više kao realnu političku moć koju njegova politička opcija posjeduje u ovom trenutku.

– Kao neko ko je dugo vremena u politici, Ivica Dačić je svestan da sujeti nema mjesta u odnosima sa jačim partnerom u vladajućoj koaliciji i smatram da će se kroz raspodjelu ministarstava, drugih značajnih funkcija u državi, na kraju i kroz formiranje lokalnih vlasti u lokalnim samoupravama širom Srbije, moći ocijeniti da li je prihvatanje ove pozicije kazna ili nagrada za SPS i njenog predsjednika – zaključuje Čolović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari