Vučević na marginama Šuman foruma sa zvaničnicima EU, Kipra i Bugarske 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula)

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas na margimana „Šuman foruma“ u Briselu sa generalnim sekretarom Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefanom Saninom i ministrima odbrane Kipra i Bugarske, Mihalisom Jorgalasom i Dimitrom Stojanovim.

Na sastanku sa Saninom poručio je da je ;Srbija opredeljena da u saradnji sa drugim državama i međunarodnim organizacijama doprinosi jačanju sopstvene, regionalne i globalne bezbednosti.

On je istakao da vojna neutralnost Srbije ne predstavlja prepreku „za saradnju i ostvarivanje dobrih rezultata sa svim zainteresovanim stranama“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Naveo je da je prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu neophodno kako bi se održao mir, a dijalog Beograda i Prištine jedini način da se mirnim i političkim sredstvima prevaziđu nesuglasice.

Sanino je istakao da vidi da Srbija sa Evropskom unijom ima više prilika nego prepreka i ;predložio da se bezbednosna partnerska saradnja proširi i na druge oblasti kao što su sajber bezbednost i hibridne pretnje.Na početku sastanka sa Jorgalasom, Vučević je zahvalio na kontinuiranoj podršci Kipra u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naglasio da naša zemlja podržava iznalaženje sveobuhvatnog rešenja kiparskog pitanja, u skladu s relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija. ;

Ministri Vučević i Jorgalas saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane dobra i da je karakteriše kvalitativan napredak, imajući u vidu nivo realizovanih susreta i razgovora na visokom nivou, kao i realizovane aktivnosti u domenu vojno-vojne i vojnoekonomske saradnje.

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, neopterećeni otvorenim pitanjima i zasnovani na međusobnom uvažavanju i saradnji.

Ministri odbrane Srbije i Bugarske, Miloš Vučević i Dimitar Stojanov ocenili su danas da je saradnja dve države u toj oblasti dobra, uz kako su naveli, mogućnost njenog daljeg unapređenja u oblastima od zajedničkog interesa.

Oni su na marginama „Šuman foruma“ u Briselu razgovarali i o unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Saradnja dve zemlje u oblasti odbrane odvija se, između ostalog, kroz zajedničko bojno gađanje pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije i Bugarske armije na poligonu „Šabla“ na obali Crnog mora, kao i kroz obuku pripadnika Oružanih snaga Bugarske na simulatoru aviona MiG-29 na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari