Vučević o plakatima protiv dela opozicije: Politički kolorit, mnogo gore stvari rađene i viđene 1BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević ocenio je večeras da su plakati na kojima su lideri pojedinih opozicionih stranaka predstavljeni kao saradnici kosovskog premijera Aljbina Kurtija „politički kolorit“.

Vučević je kazao da ne zna ko je štampao sporne plakate, ali i dodao da u njima ne vidi ništa problematično pošto su kako je rekao, mnogo gore stvari rađene i viđene prvenstveno kad je reč o predsedniku Aleksandr Vučiću i njegovoj porodici.

„Ja bih osudio kad bi neko pretio nečijoj porodici, za mene je ovo politički kolorit“, rekao je Vučević za Radioteleviziju Vojvodine (RTV) upitan o plakatima protiv lidera Dveri, Zavetnika i Nove Demokratske stranke Srbije, Boška Obradovića, Milice Đurđević Stamenkovski Miloša Jovanovića.

Govoreći o Narodnom pokretu za državu, čije je formiranje najavio Vučić, potpredsednik SNS-a je rekao da je to „ujedinjenje u odbrani Srbije od svih vidova pritisaka i ucena“ i to u širi vanstranački pokret ne da bi neko pravio prikrivenu kampanju za vanredne izbore već u kontekstu onoga što se dešava u svetu i oko Kosova i Metohije.

„Ovo je momenat koji će zahtevati ujedinjenje svih koji Srbiju vide kao suverenu državu koja brine o svojim interesima“, rekao je Vučević.

Upitan da li u novom pokretu ima mesta za političke opcije iz opozicije, Vučević je ocenio da će „teško“ biti mesta za one koji po njegovim rečima, za sve pitaju Moskvu ali i za one koji pod „prihvatanjem realnosti“ podrazumevaju priznanje Kosova.

On je dodao da najava formiranja novog pokreta nije uvod u vanredne parlamentarne izbore ali i da „to ne znači da vanrednih izbora neće biti“.

Pozivanje na Povelju UN u predlogu za Kosovo ide Srbiji u prilog

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da pozivanje na Povelju UN u evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ide u prilog Srbiji.

Vučević je kazao da se po tom dokumentu ne može nasilnim putem odvajati teritorija neke države.

„Povelja UN ima svoj sadržaj, ne može se uzimati na parčiće“, rekao je ministar za Radio televiziju Vojvodine (RTV).

Ponovio je da zvanični Beograd „zna“ gde su crvene linije po pitanju Kosova i Metohije, ali i da mora da ostavi „mali manevarski prostor“.

„Neće biti ni posrednog ni neposrednog priznanja. Članstvo Kosova u UN je u kontekstu posrednog priznanja, mi to nećemo dozvoliti. Aleksandar Vučić to neće potpisati. Neće biti ni Oluja, ni Bljesaka ni pogroma iz 2004. godine“, rekao je Vučević.

Ocenio je da su pozicije Srbije „jasne“, ali i da politika u sadašnjim međunarodnim okolnostima mora biti „mudra“.

„Danas nam treba politika Miloša Obrenovića“, kazao je Vučević i dodao da situacija na Kosovu i Metohiji ostaje najveća bezbednosna pretnja po Srbiju.

Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti i jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji.

„Politički nismo potpuno neutralni jer imamo put ka EU. Trpimo velike pritiske i imamo i političke ekonomske štete što ne uvodimo sankcije Rusiji, ali ne vidim da se naša pozicija menja u ovom trenutku“, kazao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari