Vučević o ponudi međunarodnih posrednika: Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS da međunarodni posrednici u jučerašnjem razgovoru sa predsednikom Vučićem, ne samo da su ponovili francusko-nemačku platformu za dalji razgovor, već i da je predsednik naveo da su mu predočene konsekvence neprihvatanja predloga sporazuma.

Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, poručio je Vučević.

Ministar odbrane Miloš Vučević je, govoreći o jučerašnjem sastanku predsednika Vučića sa međunarodnim posrednicima, rekao za RTS da je kao poruku predsednika razumeo jeste da ne samo da je ponovljena platforma za dalji razgovor u kontekstu Šolc-Markon, već da je predsednik rekao da mu je predočeno kakve su konsekvence neprihvatanja predloga sporazuma osnova ugovora između Prištine i Beograda.

„To što je predočeno predsedniku, tako sam razumeo i u jučerašnjem razgovoru kojem sam prisustvovao, predsednik je patrijarha i veći broja arhijereja Srpske pravoslavne crkve obavestio o nekim informacijama ili onome što je tada bilo aktuelno u tom trenutku, u toku jučerašnjeg dana, nije ništa što je prijatno ili milozvučno za građane Srbije, tako da su veliki izazovi pred nama. Ništa se tu nama lepo ne nudi, a očekuju se teške odluke, kako oni vide da treba da bude koncipirano u smislu formulisanja tog sporazuma sa nekim perspektivama koje bi trebalo da nas uvere da nas čeka bolja budućnost“, istakao je Vučević.

Ponovio je da nisu čuli ništa što je preterano dobro, ali i da to ne znači da smo „nešto predali ili odustali“.

Na pitanje da li je na stolu bilo ultimatuma, Vučević je naveo da je predsednik vrlo precizno rekao da mu je predočeno i da je dobio podatke i informacije šta može da se desi ako Srbija ne bude dovoljno kooperativna.

„Pretpostavljam da su na sto stavili političke i ekonomske konsekvence za Srbiju, negativne. Da se samo razumemo, oni imaju cilj da Prištinu, ako ne priznamo zvanično kao nezavisnu teritoriju, odnosno ono što oni definišu kao Kosovo, a mi kao pokrajinu Kosovo i Metohija, u najmanju ruku dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama. To je neki proces koji bi trebalo da bude završen kako vide predstavnici koji su juče bili u poseti Beogradu“, rekao je Vučević.

Dodao je da je dobro što smo od jučerašnjih gostiju u razgovorima sa predsednikom Vučićem čuli da nijedna strana i međunarodna zajednica ne vide da je zamrznuti konflikt nešto što bi trebalo da traje neograničeno, a i da smo posle deset godina ponovo čuli da bi Zajednica srpskih opština nešto što mora da bude formirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari