Vučević: Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Tokom sednice Skupštine Srbije o amandmanima na više zakona, Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe Narodne stranke upitao je ministra odbrane da li je u izvoz raketa za Ukrajinu uključen Slobodan Tešić, a Miloš Vučević, ministar odbrane, je odgovorio da to nije pitanje za Srbiju.

„U slovačkom skladištu, spremne za Ukrajinu, pronađeno je 3 500 raketa. Kako je moguće da su BIA i MUP dali dozvole za izvoz tih raketa u Tursku, kad znate da Turska te rakete takođe proizvodi.  Vi znate da je u tu trgovinu uključena firma Slobodana Tešića – Sofak, odnosno firma njegove ćerke. Da li je to način da se izbegava to što je Tešić na crnoj listi SAD“ „, upitao je Miroslav Aleksić šef poslaničke grupe Narodne stranke ministra na sednici Skupštine Srbije.

Vučević je odgovorio da Srbija ne izvozi oružje u Ukrajinu i Rusiju, niti bilo gde, gde to nije dozvoljeno.

„Apsolutno ne izvozimo oružje ni u Ukrajinu, ni za Rusiju, a imamo pravo da izvozimo svima koji su legalni ‘and user-i’. Naša namenska industrija mora da radi i da se razvija, imamo pravo da prodajemo svoje proizvode, kao i svi drugi. Ne radujemo se sukobu u Ukrajini, ali niko ne može da kazni Srbiju zato što ne izvozi.“, rekao je Vučević.

Naveo je da je u neposrednom razgovoru i sa jednom i sa drugom stranom, više puta dao garancije da Srbija ne izvozi naoružanje i vojnu opremu, koja se proizvodi kod nas, na front.

„Da li privatne komapnije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju. Mi nećemo prodavati nikome ko je učesnik u ratu i ne želimo da naše oružje bude korišćeno protiv i jedne i druge strane. Ali ne želimo da budemo lažni moralisti, mi prozivodimo naoružanje i vojnu opremu koja se koristi u ratnim sukobima“, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari