Vučević: Uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka, spreman sam da preuzmem odgovornost posle analize 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka, koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu i Generalštabu i da je spreman da preuzme odgovornost da, kada definitivne analize budu završene, predsedniku Srbije, Vladi i Skupštini predloži odgovarajuće rešenje.

Ovde ne može biti reč o tome da li je ta tema popularna u javnosti i da li se o njoj pozitivno ili negativno izjašnjavaju na društvenim mrežama. Jedino meritorno biće da li je to u interesu odbrane Srbije ili nije, istakao je Vučević u intervjuu magazinu Odbrana.

Govoreći o opremanju vojske, on je rekao da su određena sredstva od Rusije poručena i plaćena pre početka sukoba u Ukrajini, ali zbog sankcija koje su na snazi ne mogu da se isporuče.

To ni na koji način ne nanosi štetu Rusiji, već isključivo Srbiji i toga smo svesni i mi, ali i one države koje tu isporuku ne dozvoljavaju. S druge strane, ne isporučuju se i neka sredstva zapadne proizvodnje iako su uredno plaćena, iz nama nedovoljno razumljivih razloga, ukazao je on.

Vučević je ocenio da je Vojska Srbije (VS) danas „mnogostruko snažnija nego što je ikada bila“ i da predstavlja „jedan od stubova državnosti Srbije“.

Vučević je za decembarsko izdanje lista Odbrana ocenio da „decenijama unazad“ u naoružanje vojske nisu ulazila sredstva poput sistema „pancir“ ili FK-3, kao i da od kraja devedesetih godina „nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije“.

„I u naoružanje Kopnene vojske uvršteno je dosta novih sredstava. Naročito raduje činjenica da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, a među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih. Naše ‘Nore’, ‘lazari’ i ‘miloši’ su konkurentni njihovim pandanima i na Zapadu i na Istoku“, naveo je ministar.

Ponovio je da Srbija nikome ne preti i da neće nikoga napadati ali i da ume i može da se odbrani.

„Nažalost, pripadamo maloj grupi zemalja koje se i dalje čvrsto drže principa međunarodnog javnog prava i koje su dosledne u poštovanju principa teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica suverenih država. Srbija poštuje i podržava suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja na svetu, samim tim i svih država u regionu, i traži da se, kada je o našoj južnoj pokrajini reč, poštuje isti princip“, dodao je ministar.

Vučević je dodao da veruje da će razgovori koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi sa liderima zapadnih zemalja uskoro uroditi plodom i da će se problemi vezani za te isporuke prevazići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.