Vučević: ZSO ne može biti formirana po srpskim, već po kosovskim zakonima, ali ne na nivou NVO 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, izjavio je večeras da Zajednica srpskih opština (ZSO) ne može biti formirana po srpskim, već po kosovskim zakonima, ali da se mora insistirati na jasnim nadležnostima koje bi to telo imalo, ističući da ne može da bude na nivou nevladine organizacije (NVO).

„Da ne lažemo građane. Ta administarcija iz Prištine trenutno upravlja tom teritorijom. Osim sistema obrazovanja i zdravstva koji su pod ingerencijom centralne države, odnosno Republike Srbije“, rekao je Vučević za televiziju Juronjuz Srbija.

Prema njegovim rečima, nije poenta da se ZSO formira „samo da bi se formirala“ i dodao da su u Briselskom sporazumu definisane stvari koje bi trebalo da se razrade kroz statut.

„ZSO mora da ima nadležnosti koje su definisane kroz Briselski sporazum. Nema smisla da se to formira kao telo gde će se sastati deset predsednika opština da popiju kafu“, rekao je on.

Istakao je da se pre svega insistira na nadležnostima ZSO po pitanju bezbednosti, strukture policijskih snaga, sudskoj nadležnosti, administrativnim odlukama, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Komentarišući pojačano insistiranje Zapada da ZSO bude formirana, Vučević je kazao da ga brine što je Zapad vidi kao „neku nevladinu organizaciju, otprilike kao dobrovoljno vatrogasno društvo“.

Upitan ko treba da piše taj statut i da li ga Srbija već ima napisanog, on je rekao da Kancelarija vlade Srbije za Kosovo i Metohiju ima kapaciteta za to, ali da moraju da se pitaju Srbi sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari