RTSFoto: Printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija osudila napad na Ukrajinu, kao što je osudila NATO agresiju na SRJ, te da je Srbije dve godine jedina koja u Evropi ne uvodi sankcije Rusiji.

On je naveo da je za rusku agenciju TASS rekao da ne zna da li će uspeti da izdrži da ne uvede sankcije, ali da njegovo „ne znam vredi mnogo više od „da“ mnogih vaših (ruskih, prim. nov) prijatelja“.

Rekao je da ne zna šta sve može Srbiji „da se stavi na leđa“.

Vučić je rekao da bi voleo da vidi manju pobedničku euforiju u Rusiji, te da se nada da se sve neće završiti još većim tragedijama i da se plaši da će biti još gore u svemu.

„Srbija će se ponašati u skladu sa svojim interesima“, rekao je on.

Ocenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti priča gluposti kad kaže da je Srbija Rusija na Balkanu, a Vučić „Putinov mali“.

Rekao je da je sa Šarlom Mišelom razgovarao danas telefonom 40 minuta, te da mu je rekao „ja sam kriv, kako god hoćete“, te da će uvek biti na strani Srba a ne onih koji su nakon toga izvršili hladnokrvna ubistva.

Poručio je da se traži njegova krivica i napomenuo da nije da voli ono što je u Banjskoj urađeno sa strane Srba.

Rekao je da ako se čudo ne dogodi Srbija neće za četiri godine postati članica Evropske unije, ali da možemo da dobijemo jedinstveno tržište, ukidanje pen konvencije…

„Ljudi tu misle da razgovarate sa nekim gazdama, ja gazdu nemam. Ili imam, ali zove se narod Srbije“, poručio je on.

Vučić je rekao da će nadležni organ podići optužne organe protiv ljude u Banjskoj zbog krivičnih dela zbog „na primer izazivanje opšte opasnosti“.

„A kako da ih optužimo za neko drugo krivično delo kada će oni da se pojave i kažu ‘pa mi smo radili svoj posao, jer po Rezoluciji 1244 to pripada Srbiji, a po toj Rezoluciji je trebalo da bude po 1000 vojnika i policajaca koje nisu dali, mi smo morali da zaštitimo našu zemlju’. A šta ćemo mi da im kažemo? Zbog toga ćete biti osuđeni? Ili ćemo da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa ćemo iz tog ugla da ih osudimo“,. izneo je Vučić.

Rekao je da oni nisu formalno bili deo formacije, ali su formalno bili deo života na Kosovu i Metohiji i da su zverski bili progonjeni. Rekao je da su mu Evropljani i Amerikanci dali nakon barikada obećanje da Srbi neće biti progonjeni, te da je on to Srbima preneo i tako ih slagao.

„Pogledajte kakva je situacija u Severnoj Makedoniji, tamo niste pričali o teroristima, a ovde kažete gonite, a ako ne gonite, mi ćemo vas da gonimo. Evo gonite, dobrodišli!“, uzviknuo je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari