Vučić: Bojim se novih sukoba nakon samita (VIDEO) 1Foto: Fonet/AP

Dobro je što će predsednici vlada na samitu doneti još jednu deklaraciju, ali se pribojavam da će nakon samita opet početi svađe i sukobi, rekao je premijer Aleksandar Vučić u Sarajevu.

U obraćanju na samitu premijera sa Zapadnog Balkana zamolio je domaćine da ne nazivaju sve prisutne državama, jer ni on to ne radi.

„U pitanju je sentiment Srbije, i ovo ne govorim zbog kampanje“, rekao je Aleksandar Vučić na samitu u Sarajevu nakon što je Isa Mustafa predstavljen kao predstavnik države Kosovo, iako nigde nisu istaknuti simboli ni zastava Kosova.

Vučić je rekao da su njihovi odnosi na skupovima dobri, jer, kako je primetio tada se prica o ekonomiji, ali je dodao da kada se katvi skupovi završe, kreće priča isključivo o politici ili, dodao je „ne pričamo uopšte“.

Dodao je i da svi u regionu verujemo u EU perspektivu, da se nadamo, ali i da u Srbiji više niko ne pominje datume, a da mu se čini da je tako i u mnogim drugim zemljama Zapadnog Balkana.
„Voleo bih da je evropska perspektiva nešto jasnija“, poručio je srpski premijer, dodajući da Srbija želi da region vidi kao jedinstve prostor, iako, primetio je, neki drugi to ne žele.

Samit je otvorio predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić. Obraćajući se prisutnima na samitu, Zvizdić je, kako prenosi RTS istakao važnost ekonomske i političke saradnje zemalja regiona. Tokom govora uputio je dve poruke – da je regionu potrebna povezanost, to jest bolja ekonomska i politička saradnja, kao i da je samo na taj način moguće da region postane deo Evropske unije.

Zvizdić se osvrnuo i na ono što je urađeno od prošlog susreta lidera regiona Zapadnog Balkana u Beču, i rekao da je urađeno dosta kada je reč o evrointegracijama, ali da postoje i veliki problemi i tenzije unutar i između samih zemalja i da se na to osvrnuo i Evropski savet koji je ukazao na zabrinutost zbog tenzija i destabilizacije.

Na skupu učestvuju premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, a i kosovski premijer.
Sastanku u Sarajevu prisustvuju i evropski komesar Johanes Han, i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alifano, kao domaćin narednog Samita najviših zvaničnika zemalja Zapadnog Balkana u Trstu. Na skupu učestvuju premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, a i kosovski premijer.

U 14 sati planirana je konferencija za novinare na kojoj bi se trebalo da pojave pojaviti Zvizdić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Crne Gore Duško Marković, premijer Makedonije Emil Dimitrijev, premijer Albanije Edi Rama, kao i šef Vlade Kosova Isa Mustafa.

Jake bezbednosne snage

Sarajevo je pod pravom policijskom opsadom, a bezbednost je podignuta na najviši nivo. Kako javljaju agencije jake snage bezbednosti raspoređene su i oko hotela „Evropa“, gde je odseo premijer Srbije Aleksandar Vučić. Prema najavama direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tela Mirsad Vilić, sastanak obezbeđuje više od 1.000 policajaca. Ceo prostor gde se odvijaju aktivnosti u vezi sa ovim skupom pokriven je snajperima.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=47Cb5r043cE]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari