sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranacaFoto: FoNet/ Aleksandar Barda

Veliko finale međustranačkog dijaloga koji vode vlast i opozicija u Skupštini Srbije bez stranaca kao posrednika, moglo bi da se dogodi već početkom sledeće nedelje kada se očekuje da na sastanak dođe i predsednik vladajuće SNS Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije.

Kako prenose mediji Vučić bi u ponedeljak trebalo da prisustvuje razgovorima i, kako se nezvanično spekuliše među opozicijom, verovatno aminuje neka od predloženih rešenja za poboljšanje izbornih uslova o kojima se razgovaralo.

Osim o radu javnih servisa i televizija sa nacionalnom frekvancijom, kao glavnim temama koje je nametnula opozicija koja učestvuje u tom dijalogu (Dveri, DJB, SRS, DSS, POKS, Zavetnici, Zdrava Srbija) razgoaralo se, kako kažu nezvanično naši sagovoici, između sotalog i o finansiranju kampanje, broju potrebnih postpisa za liste, radu RIK, formiranju tela koje bi nadziralo primenu dogovorenog ali i biračkom spisku.

Naši sagovornici nisu želeli da govore javno budući da dogovori još nisu postignuti, ali kažu da je bilo raznih predloga i opozicije i predstavnika vlasti.

Opozicija je, kako nam je rečenom insistirala da se napravi dogovor o formiranju tela koje bi u narednih šest meseci do izbora nadziralo ispunjavanje onoga što je u dijalogu dogovoreno, i u kojem bi osim vlasti bili i predstavnici opozicije.

Kada je reč o finansiranju izborne kampanje, prema rečima naših izvora, bilo je predloga da se ograniči suma koja može da se potroši i to na milion evra.

To će, prema proceni naših sagovornika, teško da se obistini, jer su predstavnici vlasti bili sumnjičavi oko toga.

Razgovaralo se i o formuli po kojoj sada učesnici izbora dobijaju novac od države za kampanju.

Sada svi učednici pre izbora dele 20 odsto predviđne sume, dok se 80 odsto deli prema broju osvojenih mandata onima koji uđu u parlamant.

Bilo je predloga, da se sve deli svima pre izbora, sa argumentom da oni koji uđu u Skupštinu Srbije svakako kasnije dobijaju sredstva za redovan rad od države.

A predloženo je i da se deli pola pre, a druga polovina posle izbora.

Izvori Danasa navode da je iznet i zanimljiv predlog da oni politički subjekti koji ne pređu cenzus od tri odsto, a osvoje više od dva procenta dobijaju redovno finansiranje od države.

Kako nam je rečeno, vlast je o tome spremna da razmisli.

Naši sagovornici kažu da je od strane DJB došao razuman predlog o tome da se javni prostori i mesne kancelarije koriste u izborne svrhe, odnosno da lokalne vlasti ne ometaju i dozvole opoziciji da ih koristi, budući da je do sada nebrojeno puta opozicija dolazila u situaiju da joj lokalna naprednjačka vlast zabranjuje korišćenje ili ne iznajmljuje javne prostore za izborne aktivnosti.

Dveri su, kako kažu naši sagovornici, insistirali da se reši pitanje održavanja izbora na KiM, budući da se izbori tamo odvijaju po sasvim drugim pravilima.

Postavljeno je i pitanje da li 10.000 potpisa, koliko je potrebno za izbornu listu, treba smanjiti ili ne, kao i pitanje o sastavu Republičke izborne komisije u kojoj nema opozicije budući da je nema ni u parlamentu.

Opozicija, kako kažu izvori Danasa, smatra da se to mora razrešiti time što će se na neki način i opozicija uključiti u rad tog tela.

Ono oko čega vlast ne pravi problem, kak kažu naši sagoovnici, je uvid opozicije u birački spisak. Čak, je kako kažu, i Vučić prilikom prvog dolaska na ovaj dijalog, poručio da sa uvidom u biračk spisak nema nikakvog problema i da odlukom Vlade može da bude formirana zajednička komisija koja bi se bavila ispitivanjem ispravnosti biračkog spiska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari