Duhovitost "nepogrešivog vođe": Šta Vučić poručuje odgovorom zapadnim medijima? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na pisanje medija sa Zapada, u kojima se kritikuje njegova politika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara snimkom mašinerije koja vrši radove na jednom putu u pribojskom naselju Ćetanje.

Uz snimak predsednik se na Instagramu zahvaljuje “CNN”-u i “Frankfurter Allgemeine Zeitung”-u na, kako je napisao, svakodnevnoj promociji, te poručuje da mu je od njihovih “pisanija” mnogo važnije to što se pomenuti put, dug 1.500 metara dug, a tri metra širok, rehabilituje.


Politikolog Cvijetin Milivojević kaže da ovaj put mora da pohvali Vučića. Objava je duhovita, a predsednik se očito, odgovarajući CNN-u i FAZ-u, obraća svojim biračima, navodi on.

“Verovatno će svaki prosečan birač SNS-a reći ‘E nek im je rekao’. Ako bih kao građanin hteo da postavim pitanje sam sebi, mene zanima zašto predsednik Republike takav hrabar odgovor nije dao na kampanju američke ambsade u kojoj Srbe u EU i NATO pozivaju omiljeni likovi poput Željka Mitrovića i sličnih. Ne sporim pravo da on komentariše na ovaj ili onaj način pisanje nekih medija, ali me brine što se on više od toga šta pišu strani mediji, bavi uređivanjem domaćih medija. To je ono što nije dobro, kada govorimo o slobodi štampe, slobodi govori”, kaže Milivojević i pita zašto na to ugrožavanje sloboda medija i govora – Zapad ćuti.

Naš sagovornik, koji je i vlasnik PR agencije „Pragma“ poručuje i da onaj koji je unajmio “likove” poput vlasnika Pinka da promovišu evroatlantske integracije Srbije, kao da je “hteo da onemili ulazak u EU i NATO” građanima.

U pomenutoj Instagram objavi predsednik je ove tekstove okrakterisao i kao “pritiske političkih i medijskih poluistina i neistina”.

Kritički odnos inostranih medija prema politici predsednika Srbije u poslednje vreme jeste učestao, Vučić je tema i „Deutsche Welle“-a i „Tageszeitung“-a, ali i pored tog inteziteta, Milivojević smatra da se to ne može posmatrati kao pritisak Zapada na Vučića. Pogotovo jer postoje i brojni tekstovi kojima se stabilokratija, koja je, navodi, zapadnji izum, u Srbiji održava i podržava.

“Da Zapada želi da pritisne Vučića za dobrobit građana Srbije, pritisnuo bi kada je u pitanju vladavina prava, medijske slobode, sloboda zbora i govora. Vučić je omiljeni stabilokrata, a stabilokratiju od 2013. nisu smislili građani Srbiju, nego je to zapadni izum sa ciljem da se Vučiću što više oduži vlast, dokle god bude dovoljno kooperativan. Šta njih briga za činjenicu da u Srbiji nema medijskih sloboda, vladavine prava? To je vrsta liceemerja Zapada”, mišljenja je ovaj politikolog.

Duhovitost "nepogrešivog vođe": Šta Vučić poručuje odgovorom zapadnim medijima? 2
Cvijetin Milivojević; foto: FoNet Aleksandar Barda

Podrška stabilokratiji, pa i u vidu tekstova u takođe medijima koji dolaze iz istog dela sveta kao CNN, FAZ ili DW, dolazi iz razloga koje Milivojević naziva egoističnim – kooperativnost po pitanju Kosova i drugih tema. Jedna od njih je prihvatanje visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita, izabranog, kaže, mimo Saveta bezbednosti i uz protivljenje Kine i Rusije.

Urednik političke rubrike portala Nova.rs Vojislav Milovančević reči hvale, za razliku od Milivojevića, nema. Kaže da odgovor sa pomenutim snimkom i “pokušaj duhovitosti” sugeriše da ili izraelski savetnici na godišnjem odmoru ili su definitivno napustili “svog dugogodišnjeg klijenta”.

Milovančević smatra da način na koji je Vučić odgovorio na ova pisanja pokazuje da pokušava da se predsavi kao čovek koji ne mari za pisanje “nekih zlih stranaca”, već samo Srbija.

“Ne zaboravite da govorimo o čoveku koji se više nego bilo ko u državi bavi medijima i koji je brižljivo, čitavu deceniju, gradio sliku o sebi kao neoprešivom vođi koji vodi narod u svetlu budućnost. E, sad, zamislite da njemu, čoveku koji ima previsoko mišljenje o sebi, kaže da on nije baš toliko nepogrešiv i da neke stvari radi i loše. On nije mogao da odćuti na to, iako sam, iskren da budem, očekivao da mu ovo pitanje „na volej“ namesti neko ala Goca Uzelac tokom konferencije za medije”, kaže urednik Nove.rs.

Nakon objave usledio je još jedan tekst, ovoga puta u nemačkom “Berliner zeitung”-u, koji prenosi čiji je autora teksta politikologa Muamera Bećirovića, na koji je reagovala i ambasada Srbije u Nemačkoj.

Između ostalog, u saopštenju ambasade stoji i da se Bećirović zalaže za “raspoređivanje nemačkih vojnika, pa čak i nemire i političku nestabilnost u Srbiji”, te da se takav zahtev može “klasifikovati samo kao ratno huškanje”. Dodaje se i da su takve “operacija region, a pre svega Srbija, platili stotinama hiljada žrtava”.

Milovančević pretpostavlja da je ambasada pokušala napraviti analogiju s Prvim svetskim ratom, koja je, ocenjuje, prilično neukusna.

Duhovitost "nepogrešivog vođe": Šta Vučić poručuje odgovorom zapadnim medijima? 3
Vojislav Milovančević; foto: Printscreen/YouTube/N1

”Ali kakva nam je diplomatija i ko su sve naši ambasadori i kakvi sve tek treba da postanu naši predstavnici u inostranstvu, ovo čak i nije toliko loše koliko bi moglo da bude”, zaključuje urednik “Nove.rs”.

Radove u Ćetanju Vučić je nedavno obećao predstavnicima bošnjačke zajednice u Priboju, a asfaltirane će biti i ulice u naseljim Kalafata i Bare. Nakon što su predstavnici Bošnjaka to zahtevali od predsednika Srbije on je odmah izdao nalog javnome preduzeću “Putevi Srbije” da se krene u realizaciju, preneli su tada mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari