Mediji: Naša ambasada u Nemačkoj reagovala na tekst o Srbiji u Berliner cajtungu 1Prinskrin Kosovo onlajn

Ambasada Srbije u Berlinu protestovala je protiv tvrdnje autora Muamera Bećirovića u Berliner cajtungu da Nemačka treba da podstiče nemire u Srbiji.

„Sa velikim užasom i zabrinutošću smo pročitali članak ‘Balkanu je potrebna Nemačka kao sila za regulisanje, dominacija Srbije mora biti slomljena’ od 13. avgusta u onlajn izdanju Berliner Cajtunga. Uz svo dužno poštovanje slobode štampe i slobode izražavanja, posebno za liberalne novine poput Berliner Cajtunga, moramo priznati da su izjave i zahtevi u ovom članku, koji se odnosi na strategiju staru više od sto godina i koja je dovela do prvog velikog uništenja Evrope u prošlom veku, sa milionima žrtava, samo izazvale strah i zabrinutost u nama“, navodi se u odgovoru Ambasade Berliner Cajtungu.

Hrvatsko-bosanska protivteža za trajnu ravnotežu Srbije na Balkanu, kako autor predlaže, predstavljala bi, ukazuje se u pismu, čistu pretnju za region i njegovu stabilnost i osudila bi svaki napor da se region ekonomski poveže.

„Takve grupe ‘jedan protiv drugog’ su opasne. Potrebna nam je saradnja – ‘jedno s drugim’. Predlozi autora takođe bi bili protivni ciljevima i prioritetima Berlinskog procesa koji je pokrenut u Nemačkoj“, naglašava Ambasada.

Osim toga, u reagovanju Ambasade ukazuje se da autor članka ide dalje i zalaže se za sankcije, raspoređivanje nemačkih vojnika, pa čak i nemire i političku nestabilnost u Srbiji, „što svakom zdravom razumu može biti potpuno strano“.

„Kao neko ko je osam i po godina trpio sankcije, čvrsto verujemo da sankcije ne bi bile rešenje. A ako on zahteva raspoređivanje vojnika, ovaj zahtev se može klasifikovati samo kao ratno huškanje. Region, države pošiljaoca, a pre svega Srbija, platili su ovakve operacije stotinama hiljada žrtava. Takođe, čvrsto verujemo da pozivanje na nemire i političku nestabilnost u drugoj zemlji nemaju veze sa slobodom štampe i slobodom govora, i da takvo razmišljanje treba osuditi“, dodaje Ambasada.

Ambasada ističe da su tvrdnje da Srbija gura vlast, tenzije i detant na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i da predsednik Aleksandar Vučić podmeće vatru, a zatim se igra protivpožarnih aparata, potpuno neosnovane i neargumentovane, jer je predsednik Vučić, kako navode, lično sproveo mnoge korisne inicijative ne samo za Srbe, već i za građane celog regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari