Vučić: Dijalog i reforme pa u EU 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dobio čvrstu reč predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će Srbija „onog sekunda
kada izvrši svoje obaveze postati članica Evropske unije (EU)“.

„Predsednik Evropskog saveta je pomenuo dve stvari. Prva stvar je dijalog sa Albancima na Kosovu, a druga su reforme, u koje ulazi i politički i pravni deo“, rekao je Vučić novinarima i dodao da su veoma zadovoljni našim ekonomskim reformama i rezultatima.

On je naveo da se politički deo odnosi na našu sveukupnu spoljnu politiku, a pravni na efikasnost našeg pravosuđa, vladavinu prava i pravnu državu.

Joksimović: Otvaranje poglavlja

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da veruje
da će Srbija do kraja godine uspeti da otvori još tri ili četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

„To su poglavlje 6 – kompanijsko pravo, 30 – ekonomski odnosi sa inostranstvom i poglavlje 33 – budžetske i finansijske odredbe“, rekla je Joksimović novinarima. Joksimović je navela da je to paket ekonomskih i važnih reformskih poglavlja koja menjaju investicionu klimu i podržavaju makroekonomsku stabilnost.

Ona je dodala da će se pripremati pregovaračke pozicije i za još nekoliko poglavlja. „Mislim da smo radili dobro i da je dinamika solidna“, ocenila je Joksimović. Upitana koliko je Srbija bliža dobijanju odgovora o bržem pristupanju EU, Joksimović je rekla da je sa naše strane pitanje, da li se planira moguće proširenje ukoliko Srbija bude spremna, legitimno.

„Legitiman je i odgovor-onoliko brzo koliko Srbija bude radila postojaće volja i u EU, u zavisnosti i od brojnih političkih faktora koji postoje u EU“, rekla je Joksimović. Ona je istakla da je za nas važno da imamo svoj okvirni plan kojim ćemo pokazati da smo rešeni da sprovedemo reforme, pre svega, zbog građana Srbije, i „da je to ono što dobrim delom znači i zadovoljavanje uslova koji postoje u odnosu na pregovore u EU“.

„To je najvažnije“, istakla je Joksimović.

Ona je rekla da će „samo članstvo biti dodata vrednost celog procesa“, ali i da to nosi određena prava i obaveze. „Postavljanje ovakvih pitanja pokazuje našu spremnost da budemo odgovorna Vlada.Želimo da budemo realni u odnosu na reforme koje smo obećali građanima, ali i da damo neki okvir da li je to u idućih pet, sedam, deset godina da znamo u kom
pravcu se krećemo“, rekla je Joksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari