Vučić: Gradimo Srbiju brže nego što smo se nadali 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da smo korak po korak i kamen po kamen krenuli da gradimo našu Srbiju i brže nego što smo se nadali.

On je na konferenciji za novinare povodom potpisivanja ugovora sa predstavnicima kineske kompanije Power Construction Corporation of China o izgradnji pristupne saobraćajnice Gornji Milanovac – petlja Takovo i Okvirnog sporazuma o izgradnji obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača, rekao da je vrednost obilaznice oko Gornjeg Milanovca 30 miliona evra i da će radovi biti završeni u roku od dve godine.

Naveo je da je obilaznica u Užicu duga 4,8 kilometara i da je „vrlo komplikovana“ jer ima i most od 200 metara, da je obilaznica oko Požege duga 3,8 kilometara, oko Loznice 13,6 kilometara i da je tunel ispod prevoja Kadinjača dug 1,2 kilometara.

Najavio je da će pristupna saobraćajnica Gornji Milanovac biti završena do 2023. godine, da će možda u prvom kvartalu 2024. godine biti završene obilaznice oko Požege, Užica i Loznice, a da će tunel ispod Kadinjače, „zbog komplikovanosti samog procesa“, biti završen do 2025. godine.

Dodao je da ovi ugovori znače brigu o ljudima u Užicu, Loznici, Požegi, Bajinoj Bašti i Gornjem Milanovcu, mnogo manje zagađenosti, da kamioni više neće prolaziti pored dve škole u Požegi, a da će tunel Kadinjača biti od presudnog značaja za zapadnu Srbiju jer će biti perfektan i skratiti putovanja.

Obilaznicom oko Užica, ukazao je, vozila će biti izmeštena iz centra tog grada i tako će biti izbegnut saobraćajni haos, a da Užice, „koje je jedno od najzagađenijih mesta“, neće više biti na tom nivou zagađenosti.

Najavio je da će uskoro biti potpisan i ugovor za izgradnju obilaznice oko Kragujevca na koju će biti „naslonjena“ brza saobraćajnica ka Kniću, Bumbarevom brdu i Mrčajevcima jer je plan da se Kragujevac spoji sa Koridorom 11.

Vučić je najavio i da će u Ovčarsko-kablarskoj klisuri biti napravljeno, kako se izrazio, „neko stakleno čudo“, i naglasio da on tamo neće ići jer je video da u Kini imaju staklene mostove, ali da je to „za one hrabrije“.

Vučić je rekao da će biti izgrađena „staklena kuća, od nekog pleksiglasa, Bog će ga znati, u koju će svi da dolaze“, ali je istakao da „on tamo neće da ide“.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je Vučiću što uvek pridaje veliku pažnju saradnji Kine i Srbije i navela da novi putevi i saobraćanice imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj i ukazala da će ono doprineti poboljšanju kvaliteta građana.

Istakla je da to pokazuje zajedničku ideju Kine i Srbije, da bi razvoj trebalo da bude koristan za sve građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari