Vučić: Građani da ne diraju KFOR i EULEX, moguće je da maskirani kosovski specijalci napadnu njihove patrole 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za RTS nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da se dele falsifikati i ogoljene laži o situaciji na KiM, a da se na terenu zapravo dešava borba naroda za opstanak.

Predsednik Vučić poručio je da Kosovska policija po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu KiM.

– Reč je o završavanju srpskog problema na Kosovu u čemu učestvuju Aljbin Kurti, ali i deo međunarodne zajednice, kaže Vučić.

Pokazatelj toga je, naveo je Vučić za RTS, i hapšenje bivšeg pripadnika KP Dejana Pantića, čiji se povod hapšenja menjao u nekoliko navrata – prvobitno je rečeno da je do toga došlo zbog dešavanja kod Tri solitera tokom upada u prostorije OIK, a onda je, kaže Vučić, rečeno da je bio u Leposaviću, da bi se na kraju reklo da je napravio prekršaj pre godinu dana. Vučić pita kako je onda sve vreme bio deo Kosovske policije.

Poručio da porodica Pantića nema informacije o njemu, iako je operisan i ima ugrađen stent.

Kritikovao je izjave evropskih zvaničnika oko blokada, te poručio da Beograd blokade nije naredio.

Pozvao je i Albance i Srbe na očuvanje mira i smirivanje situacije, a Srbe pozvao da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije. Kaže da nema pokazatelja da je bilo napada na KFOR i EULEX jer će na tome “Albanci praviti priču”.

Porukom da se uklone barikade kaže da je razočaran iako ju je očekivao, te da time “ljuljaju svoje čedo” i “monstruma kojeg su napravili pre 23 godine”.

Kaže da barikade nisu hir nego protest zbog maltretiranja ljudi.

Pitao je međunarodnu zajednicu koji sporazum poštuje Priština i oni – da li povelju UN, Rezoluciju 1244, Briselski sporazum, Vašingtosnki sporazum i poručio SAD i drugima da kažu jedan akt koji poštuju, jer se poštuje samo “akt mi možemo koliko hoćemo i dokle hoćemo”.

Vučiću je ovo najteži dan od kada je predsednik Srbije i premijer, i da kaže da je Srbija “saterana uza zid”.

– Naše da je pozivamo na mir i da tražimo da niko ne dira KFOR i EULEX i da tražimo da puste nevinopg čoveka, ali oni ne smeju to jer će svima biti jasno da su ga potpuno nevinog pustili, kaže on.

Upitao je po kom pravnom aktu KP ima pravo da upada i preuzima prostorije Opštinske izborne komisije.

Pred Srbima je teška noć i nada se da imamo uveravanje od KFOR-a i Evrope da neće preduzimati nasilne akcije prema demonstrantima.

Izdao je, kaže, najvažnija naređenja i kaže da je ponosan na vojnike i policajce jer ovakvog odziva, dodaje, nije bilo otkad ne postoji JNA, te da pre nego što bilo koje naređenje dobiju milion puta će pokušati da sačuvaju mir i sigurnost za sve građane.

Predsednik Srbije se zahvalio Kurtiju jer je “ukazao” da nije sam u proterivanju Srba, jer je kosovski premijer rekao da se kordiniše sa KFOR-om i EULEX-om. Ali Srbi moraju da veruju KFOR-u i EULEX-u, navodi Vučić.

Predstavnici Srbije su imali kontakt i sa KFOR-om i sa EULEX-om, napomenuo je predsednik Srbije

Priština je širila neistine, naveo je Vučić, dodavši da postoje pripadnici takozvanih Kosovskih snaga bezbednosti koji ulaze na sever pod maskom Kosovske policije.

Ovo su dramatični dani u kojima Srbija nema nikakvu krivicu, poručio je.

Iz obaveštajne agencije su im na sednici ukazali da postoji šansa da specijalne jedinice Kosovske policije s maskama napadnu KFOR i EULEX, pa da se to pripiše Srbima, i građane pozvao da to ako primete ukažu.

– Ne idemo ni protiv KFOR, ni protiv EULEX-a, ni protiv koga, nego želimo da zaštitimo narod, kaže Vučić.

Govoreći o dolasku evropskih zvaničnika koji prestoji, kaže da će do tada pokušati da sačuvaju mir na svaki način.

Kaže da nije siguran da je Zapad srećan zbog Kurtiejvog ponašanja ali da bi bio naivan i glup kada bi poverovao da Zapad nema način da natera Kurtija da se drugačije ponaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari