Vučić i dalje spreman da učestvuje na pariskom samitu 1Foto: FoNet/ Vlada/ Slobodan Miljević

Predsednik Aleksandar Vučić nije otkazao učešće delegacije Srbije na skupu o Zapadnom Balkanu, zakazanom za 1. jul u Parizu, čiji inicijatori su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron…

… ali smatra da ako Nemci i Francuzi ne budu uspeli da u narednih desetak dana ubede kosovske Albance da odustanu od tvrdokornog stava „takse na robu iz Srbije ostaju na snazi“, tog sastanka neće ni biti, kažu za Danas pojedini predstavnici diplomatskih krugova, komentarišući jučerašnje izjave Aleksandra Vučića. Vučić je za TV Pink rekao da je „99 odsto siguran da sastanka u Parizu neće biti jer Albanci nisu spremni da razgovaraju ni o čemu važnom“.

Stručnjaci za odnose na Zapadnom Balkanu komentarišu za naš list da je nezahvalno davati prognoze da li će se samit u Parizu održati, ali naglašavaju da bi otkazivanje takvog skupa predstavljalo lošu vest.

Nikola Burazer, izvršni urednik portala European Western Balkans, kaže za Danas da je teško prognozirati da li će se sastanak zaista održati, ali izvesnije od toga jeste činjenica da se na sastanku, ukoliko bude organizovan, „neće postići nikakav spektakularan napredak“ u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, „baš kao što se nije dogodilo ni nakon prethodnog sastanka u Berlinu“.

– Međutim, za perspektivu dijaloga bilo bi zaista važno da se ovaj sastanak održi, kao i da države članice Evropske unije nastave da podržavaju proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ističe Burazer.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, ukazuje za Danas da „možemo samo da licitiramo“ kada je reč o održavanju skupa u francuskoj prestonici.

– Pitanje šta se može uraditi novo, ako, pre svega, kosovska strana zastupa čvrste stavove, koje ne želi da promeni. Međutim, neodržavanje bi predstavljalo lošu poruku i za samit Berlinskog procesa u Poznanju. U svakom slučaju, dobro je da srpska strana pokazuje dobru volju da na sastanku prisustvuje, smatra Novaković.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče u Parizu da julskog sastanka u tom gradu „verovatno neće biti“ i da je „razočarana jer ne zna šta je alternativa dijalogu, a propuštena je ogromna prilika jer su neki u potpunosti nerazumni“.

– Svi prave paralelu sa Prespanskim sporazumom, koji su postigle Severna Makedonija i Grčka, ali za kompromis, kao u tom slučaju, potrebne su dve strane… Ovde očigledno nemamo dve strane koje su spremne za bilo kakav kompromis… Nadam se da će neko uspeti da razgovarati s Prištinom o tome šta je pametno za budućnost, poručila je Brnabić, prenosi Beta.

Premijerka Srbije prethodna dva dana boravila je u zvaničnoj poseti Parizu, gde se prekjuče srela sa francuskim premijerom Eduarom Filipom. Teme sastanka sa premijerom Francuske bile su, pored Kosova, napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji, odnosi dve zemlje i jačanje ekonomske saradnje.

Kako se navodi o saopštenju, premijerki Srbije priređen je svečani doček ispred Vlade Francuske, a susret sa Filipom došao je u vreme kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Brnabić je juče razgovarala i sa predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom.

Prema ranijim saznanjima Danasa iz diplomatskih izvora, Nemačka i Francuska nastoje da do 1. jula budu usaglašeni zaključci i postignut dogovor o takozvanom „okvirnom sporazumu“, odnosno „mapi puta“ za narednu fazu pregovora o Kosovu, a ako to ne bude učinjeno, skup u Parizu se neće ni održati. Kako se spekuliše u diplomatskim krugovima, u platformi za nastavak pregovora trebalo bi da budu sadržani segmenti koji se odnose na uspostavljanje „političke i ekonomske saradnje“ Beograda i Prištine, uključujući odredbu o ukidanju taksi na srpsku robu.

Sastanak sa nemačkim poslanikom

Predsednik Srbije se juče u Beogradu sastao sa Florijanom Hanom, poslanikom i portparolom poslaničke grupe CDU/CSU, vodeće snage u Bundestagu. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Vučić i Han su veliku pažnju posvetili temi bezbednosti u ovom regionu, uključujući Kosovo. Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, oni su izrazili zadovoljstvo što su odnosi Srbije i Nemačke zahvaljujući „redovnom i otvorenom političkom dijalogu u poslednjih nekoliko godina napredovali do najvišeg nivoa u zajedničkoj istoriji“.

Milićević: Ne bih se usudio da dajem odgovor

Povodom Vučićeve izjave da je „99 odsto“ siguran da skupa u Parizu neće biti, socijalista Đorđe Milićević je istakao da predsednik Srbije svakako ima daleko više informacija od njega. „Ja se ne bi u ovom trenutku usudio da dajem bilo kakav odgovor na to pitanje dok ne budemo dobili zvanične potvrde, a onda možemo zauzimati političke stavove“, rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari