Vučić: Nećemo zadavati glavobolje velikim silama 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Poslednjih par godina saradnja Srbije sa NATO-om je bila veoma korisna i osim NATO-a, ne postoji niko na koga možemo da se oslonimo kada je sigurnosti na Kosovu u pitanju, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći tribini kojom je u beogradskom hotelu Hajat otvaren ovogodišnji Beogradski bezbednosni forum.

„Mi različito vidimo događaje iz 1999. godine. Zvaničnicima NATO-a je ta akcija bila opravdana, dok za nas ne postoji opravdanje za tako nešto. Međutim, moramo da živimo i racionalno sagledamo stvari“, istakao je predsednik Srbije na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Pored Vučića, na tribini je govorio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Predsednik Vučić je istakao da je Srbija isuviše mala da bi značajnije uticala na globalne bezbednosne izazove, ali i garantovao da će mnogo truda uložiti u mir i sigurnost.

– Znamo šta nam je urađeno i šta smo mi drugima uradili. Moramo se okrenuti budućnosti, što i činimo. Nastavićemo dijalog sa Albancima, uspostavićemo bolje odnose sa Bosnom, a nema sumnje da moramo da unapredimo odnos sa Hrvatskom – kazao je predsednik Vučić dodajući da će se Srbija truditi da „ne zadaje glavobolju velikim silama, ali i svojim građanima“.

Vučić je istakao da je njegova najveća zamisao da se uspostavi jedinstveno tržište na Zapadnom Balkanu.

– To bi privuklo znatno više investitora i već sam o tome razgovarao sa liderima iz susednih zemalja. To moramo da uradimo nezavisno od toga kada će ko ući u Evropsku uniju – istakao je Vučić.

Jens Stolteberg je pohvalio napredak koji su zemlje regiona napravile od devedesetih godina prošlog veka, ali i upozorio pojavu na nacionalističke retorike koja vodi nazad.

– Ne možemo mi da rešimo probleme u regionu, to morate da uradite vi sami. Mi u Skandinaviji smo se u prošlosti konstantno borili jedni protiv drugih, a danas smo najbolji prijatelji – naglasio je Stoltenberg.

On je ponovio više puta izrečenu tvrdnju da NATO nema nikavih problema sa tim što se Srbija odlučila za vojnu neutralnost.

– NATO nikada, nikada nije pokušao da primora bilo koga da postane član. Mi poštujemo neutralnost Srbije i ne vidimo to kao prepreku za formiranje najboljih odnosa – kazao je Stoltenberg.

Predsednik Vučić se tokom izlaganja kratko osvrnuo i na napad u Novom Sadu. „Neki ljudi su napali naše građane albanske nacionalnosti. Odmah sam reagovao i zatražio od ministra unutrašnjih poslova da se privedu odgovorni. Takve stvari ne smeju da se događaju i svi građani moraju da budu sigurni. Odmah nakon ovoga idem u Kazahstan u suprotnom bih otišao u posetu povređenim mladićima“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari