Vučić: Idem u Priboj sa Vulinom i Mojsilovićem da smirimo međunacionalne tenzije 1Priboj foto Sandzakpress

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da će u sredu, otputovati u Priboj, zbog, kako je naveo, “spuštanja naraslih međunacionalnih tenzija i obezbeđenja pune sigurnosti za sve građane Srbije”.

On je na instagramu objavio da je razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

“Nismo se grudvali, ali je jasno da je jedini sportista i za zimu potpuno pripremljen, general Mojsilović. Šalu na stranu, iskoristili smo pauzu u teškim razgovorima vezanim za bezbednosnu situaciju u regionu, da izađemo na vazduh i razbistrimo glavu”, naveo je Vučić uz fotografiju sa Vulinom i Mojsilovićem sa terase zgrade Predsedništva.

Vučić: Idem u Priboj sa Vulinom i Mojsilovićem da smirimo međunacionalne tenzije 2

“Dogovorili smo da u sredu otputujem u Priboj, kako bismo spustili narasle međunacionalne tenzije, preduzeli neophodne i konkretne mere u vezi sa tim i obezbedili punu sigurnost za sve građane naše Srbije”, poručio je Vučić.

Tragičan kontekst koji je obuhvatio i pitanje da li će predsednik Srbije otputovati u Sandžak, podsetimo, podrazumeva događaje uoči i tokom pravoslavnog Božića, kada su na ulicama Priboja i Novog Pazara, pripadnici srpske nacionalnosti provocirali Bošnjake, između ostalog, pevajući: “Božić je, pucaj u džamije“?

Tako je na kružnom toku u Novom Pazaru, centralnom mestu u ovom gradu, na Božić, više desetina mladih sa bakljama pozdravljalo je pesmu koja poziva na „krst časni i slobodu zlatnu od Cetinja, Dubrovnika, Knina, Nevesinja“…? Takođe, horda navijačkih grupa u Prijedoru su na Badnje veče urlali „generale, nek je tvojoj majci hvala“… Svemu je prethodilo proslava policajaca koji su u Priboju pevali šovinističku pesmu u kojoj se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom.

Vučić: Idem u Priboj sa Vulinom i Mojsilovićem da smirimo međunacionalne tenzije 3
policajci Priboj
foto Screenshot Facebook

Protiv tih policajaca je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pokrenuo discilinske postuke, ali to nije uticalo da se nacionalističko divljanje smiri već se dodatno proširilo i na druge gradove u Sandžaku, kao i u Bosni i Hercegovini, gde je zastrašivanje i vređanje Bošnjaka, tokom proslave neustavnog praznika – dana Republike Srpske, nastavljeno veličanjem osuđenih ratnih zločinaca i promocijom ideologije takozvanog “srpskog sveta”, od strane visokih zvaničnika ne samo iz RS već i iz Srbije.

Jedan od onih koji kao zvaničnik Srbije često javno istupa sa ovakvom ideologijom upravo je ministar Aleksandar Vulin sa kojim Aleksandar Vučić u sredu putuje u Priboj da „smiri međunacionalne tenzije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari